Ambasador SAD u Sarajevu: “Dodiku su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti koje podrivaju BiH…”

2
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je da se sankcije, koje su juče uvedene srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku odnose na koruptivne aktivnosti koje podrivaju BiH.

Nelson je da su sankcije proširene i na “one koji daju podršku korumpiranim akterima, uključujući njihove porodice, saradnike i kompanije”.

On je za regionalnu N1 televiziju ocenio da svako kome se izreknu ovakve sankcije treba biti zabrinut, a posebno legitimni poslovni ljudi, zbog ograničenja s kojima će se suočiti, poput nemogućnosti da posluje s američkim bankama i kompanijama.

Nelson je istakao da je važno da građani BiH razumeju značenje ovih sankcija, jer je, kako je naveo, mnogo pogrešnih tumačenja.

Prema njegovim rečima, sankcije koje su objavljene pre dva dana protiv predsednika Pokreta demokratske akcije i direktora rudnika Banovići Mirsada Kukića i bivšeg predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltije je zabrana putovanja zbog korumpiranog delovanja.

“Postoje dokazi za podrivanje demokratije i poverenja građana u institucije BiH. Sankcije od pre dva dana takođe su za cilj imale Dodika i Alternativnu televiziju (ATV), one su prema zapadnobalkanskom režimu ažurirane od prošlog leta”, rekao je Nelson.

Dodao je da je Dodik sankcionisan već ranije, 2017. godine, zbog pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ova odredba je ažurirana da bi se pokazala naša podrška stabilnosti i napretku Zapadnog Blakana”, rekao je Nelson.

Američki ambasador je naglasio da su sankcije ključna poruka Vašingtona, jer uključuju korupciju.

“Treba zaustaviti korupciju u ovoj zemlji. Oni koji su bili podložni sankcijama, pokušavaju preneti odgovornost na druge pa čak i cele narode”, naveo je Nelson.

On je naveo da SAD pozivaju da se “stvari promene ovim sankcijama, da lider postane konstruktivan lider, koji će podržavati vladavinu zakona, a ne da je slabi da bi imao više kontrole nad demokratskim institucijama i ekonomijom u ovoj zemlji”.

Nelson je kritikovao Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i druga tužilaštva, jer, kao je rekao, ne uspevaju da podignu bilo kakve optužnice u vezi sa slučajevima korupcije.

“Vidimo u celoj BiH i suviše političkih lidera koji su motivisani privatnim interesima. Milorad Dodik je jasno u toj grupi. Njegove zloupotrebe su jasne, nivo korupcije je očigledan i ove sankcije su važan poziv na odgovornost”, zaključio je Nelson.

2 KOMENTARA

  1. Давно пре, Албанци на КиМ су опуживали српску полицију да је бацила гас који трује само Албанце. Свако нормалан би се насмејао на то, а те који то причају отписао за сва времена, међутим западу је баш таква опција-опција моралног и сваког дугог апсурда јако прихватљива. Данас, слична ситуација, корупција у БиХ има националност и идентитет. По САД-у то је српски. Додик подрива коруптивним радњама БиХ, а сви ови у федерацији су рођене поштењачине.
    Ови у САД-у су стварно почели да људе сматрају кретенима, можда је то показатељ и наговештај, надам се, њихове брзе сваколике пропасти.

  2. Imperija zla pravi haos u celom svetu . Korupcija je temelj na kojem počiva gangsterska država USA , a oni će da dele “pravdu” , uvode “demokratiju” , “štite ljudska prava” , po celom svetu . Najveći zločinci i teroristi na planeti .

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime