Ambasador Srbije odbio da primi protestnu notu Crne Gore, isto uradio i otpravnik poslova ambasade CG

0

Ambasador Republike Srbije Vladimir Božović pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave. Božović je, shodno instrukciji Ministarstva inostranih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu, prenosi CDM.

I otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji je, u skladu sa instrukcijom Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, odbio da primi notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Otpravnik poslova je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da bi mu se uručila nota u kojoj se “izražava najoštriji protest povodom navoda crnogorskih zvaničnika da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da Srbija svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost Crne Gore”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je istaklo da “Srbija nijednim svojim potezom nije izazvala krizu u Crnoj Gori, već je uzrok krize stupanje na snagu Zakona o slobodi veroispovesti”.

Prethodno je generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Srbije.

“Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata”, naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je naveo da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dvije prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Božović je osudio pomenuti čin kao neprimeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

“Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova”, rekao je ambasador, prenevši “žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta”.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve ere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu”, zaključuje se u saopštenju MVP-a.