Ambasador Jovanović: Uputili smo notu Ukrajini da se puste srpski kamioni da izađu iz te zemlje

1
Beta/(AP Photo/Czarek Sokolowski)

(Beta) – Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović izjavio je danas da je ambasada poslala notu ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine sa zahtevom da se omogući kamionima sa našim vozačima da predju granične prelaze, napuste tu državu i krenu ka Srbiji.

“Takodje, ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) je juče pozvalo ambasadora Oleksandra Aleksandroviča i zatražilo od njega da preko svojih kanala preduzme sve mere kako bi ti vozači napustili Ukrajinu. Nakon toga sinoć sam ga, da bismo što više uticali na rešavanje tog problema, lično zvao, razgovarli smo i zamolio sam ga da on preduzme sve da se to reši i ti vozači puste, jer drugi vozači prolaze”, rekao je Jovanović za TV Hepi.

Dodao je da je rekao Aleksandroviču da će i medijima saopštiti da su razgovarali i da ga je zamolio da “iz kolegijalnih razloga i naših prijateljskih, bratskih odnosa preduzme sve da se to reši”.

“Ja u ovom trenutku ne znam kakve su njegove mogućnosti, da li on ima koga da pozove. Ovde državni organi ne rade, ne rade institucije. Rat je”, rekao je Jovanović navodeći da se, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i našim MSP, sve čini da se reši problem.

On je podsetio da već četiri, pet dana naši vozači kamiona čekaju da predju ukrajinsku granicu, iako tehničkih razloga da se to ne dopusti nema.

“Kamionima koju su se vraćali iz Rusije i Belorusije na graničnom pelazu, na izlasku iz Ukrajine, granični organi ne dozvoljavaju da napuste teritoriju te države sa robom koju voze. Imamo i jedan broj kamiona koji je krenuo ka Rusiji i Belorusiji, vraćeni su sa tih granica i oni se vraćaju. Imamo i kamiona koji su zaustavljeni na sredini tog puta, na nekim velikim parkinzima”, rekao je Jovanović, navodeći da je ambasada u kontaktu sa vozačima.

Na pitanje o srpskim državljanima koji su ostali u Ukrajini, on je rekao da je ambasada svaki dan u kontaktu sa njima, dodajući da je ambada upozoravla srpske gradjene da napuste tu zemlju i pre zvanične preporuke.

“Nama se svaki dan pojavljuju neki ljudi koji se nikad pre nisu javili. Juče  smo dve porodice spojili da zajedno krenu ka Srbiji, da ne idu sami”, rekao je Jovanović.

On je naveo da je u Kijevu, gde je i dalje naša ambasada, ostalo veoma malo ambasada, ne više od deset, jer su neke još ranije premeštene u Lavov, ili sasvim zatvorene.

1 KOMENTAR

  1. Не ради се ту ни о каквим случајностима. Још мање би изговор могао да буде да не раде институције, јер је рат. У том случају ни камиони других превозника не би могли да се крећу и напуштају Украјину, а то се догађа, па чак и са руским камионима. Изговор је у немоћи најбоље оружје. А у тим возилима је српска роба, односно већ унапред плаћена роба из Србије, коју су фирме из Србије купиле у Русији. Оно што се тамо догађа је већ виђено, а најкраће се може описати као: “синдром Ђоковић” – односно, “може нам се”. Неко је тада говорио о узвратним мерама, па ко им се осведочио, нека се јави, да се публикују ? А може им се јер ова држава није у стању да стане иза било ког свог грађанина, у таквим ситуацијама. Проблем је сада што се то,, како се већ да видети, свуда у свету да препознати. А Србија снажна, независна, суверена, … некакав “тигар” и “лидер” ! Могуће, али иживљавање над Србима је сада “ин”. Написаће власт и стотину папира, нота и сличног, али ће без обзиран ан све, стотине украјинских камиона, путничких возила слободно “шпартати” Србијом.

Comments are closed.