Ambasador Hil: “Otvoreni Balkan ima potencijal da privuče još više inostranih ulaganja”

0
PrintScreen/YouTube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

Inicijativa Otvoreni Balkan ima potencijal da aktivira celokupni ekonomski potencijal ovog regiona i privuče još više inostranih ulaganja, ocenio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil u razgovoru sa privrednicima koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, saopštila je ta komora.

Predsednik Američke privredne komore Stefan Lazarević i Hil naglasili su značaj daljeg napretka Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji i naveli da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju podršku Vladi Srbije u svim važnijim reformskim procesima kojima se dodatno unapređuje poslovno okruženje.

Srbija je postala ključna investiciona destinacija u Evropi. Američke kompanije su u Srbiju uložile više od četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 20.000 radnika. Postoji veliki potencijal za dalji rast, naglasio je Hil.

Hil je dodao da je uveren u nastojanja Komore da podrži američke vrednosti, uključujući stvaranje jednakih tržišnih uslova za sve privrednike, kao i unapređenje transparentnosti, vladavine prava, digitalizacije, energetske diversifikacije i zaštite životne sredine.

To su načela koja će pomoći Srbiji ne samo da privuče nove kompanije, već i da postane članica EU, najvećeg trgovinskog bloka na svetu, ocenio je Hil, prenosi N1.

Lazarević i Hil podržali su regionalnu ekonomsku saradnju kroz inicijative kao što je Otvoreni Balkan, čiji je cilj smanjenje prepreka za trgovinu i putovanje između zemalja u regionu, navodi se u saopštenju.

Lazarević je ocenio da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku podršku procesu pridruživanja EU, a Komora će se postarati da bude konstruktivan partner i pomogne da se uklone sve prepreke.

Američka privredna komora nastaviće da bude aktivan i konstruktivan partner Vladi Srbije u prioritetnim reformskim oblastima koje ćemo definisati u saradnji sa novom Vladom, zaključio je Lazarević.