Ambasador Hil: “Ne mogu ja da kažem EU koga će i kada da primi, ali mi se čini da se srpski narod opredelio za evropski put”

1
PrintScreen/YouTube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil rekao je danas da on kao Amerikanac ne može da kaže Evropskoj uniji (EU) koga će i kada da primi, ali da bi svakoj zemlji preporučio da se okrene ka EU.

On je na konferenciji za medije u ICT Habu u Beogradu poručio da SAD ohrabruju Srbiju na njenom putu ka EU, ali da srpski narod treba da odluči o tome.

„Međutim, po onome što sam video ovde, mislim da se narod već odlučio za evropski put“, rekao je Hil, prenosi Danas.

Prema njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan je fokusirana na ekonomsku saradnju, ali i na povezivanje delova regiona i uspostavljanje modela buduće saradnje.

Kako je istakao, kada bi Otvoreni Balkan bio samo zamena za članstvo u EU, ta inicijativa ga ne bi uopšte interesovala.

Smatra da je jasno da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji.

Povodom predstavljanja četiri pilot superklastera u okviru projekta „Srbija inovira“, Hil je napomenuo da je to pokazatelj da je Srbija na vrhunskom nivou u oblasti tehnoloških inovacija.

Uz konstataciju da je Srbija mala zemlja, Hil je podsetio na izreku „Ako ste mali u NBA ligi, bolje bi vam bilo da ste brzi“ i dodao da Srbija brzo ide u korak sa novim tehnologijama.

1 KOMENTAR

  1. Виц дана. Елем, да, Бугарска и Румунија су примљене из разлога достигнутих критеријума ? Зашто ови људи стално мисле да су сви око њих будале ?

Comments are closed.