Ambasador Božović: “Crna Gora u ponedeljak otvara granice za građane Srbije, imamo informacije…”

0
Foto: Profimedia

“Imamo informacije da će u petak NKT dati preporuku da se granica Crne Gore otvori za sve građane koji dolaze iz Srbije, a od ponedeljka ćemo, nadam se, uspostaviti normalno kretanje između dve zemlje” kaže za Nova.rs Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Građani Srbije iz nedelje u nedelju čekaju odluku Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) u Crnoj Gori, da donese odluku o otvaranju granica prema Srbiji.

Naime, osim onih koji čekaju da odu na more, na planine i u turistički obilazak susedne zemlje, u Srbiji je tokom proteklih meseci zarobljeno na stotine crnogorskih državljana, koji ne mogu da odu kući svojim porodicama, zbog pandemije koronavirusa, koja je zatvorila granice.

“Svakog petka zaseda NKT i donosi preporuke o relaksaciji mera protiv širenja koronavirusa. Ovog petka, imamo informaciju da će konačno popustiti mere i prema Srbiji, odnosno da će dati preporuku da se otvori granica za sve građane koji iz Srbije dolaze u Crnu Goru, a da pritom ne idu u karantin čim pređu granicu. Ova odluka, kako očekujemo, biće sprovedena u ponedeljak” kaže Božović.

On naglašava da je ambasada Srbije u Crnoj Gori od proglašenja pandemije i zatvaranja granica pod velikim pritiskom.

“Čekamo da otvore granicu jer naši građani žele da dođu u Crnu Goru, ne samo turistički, već i zbog posla, a mnogi koji žive u Srbiji, ovde imaju porodice koje mesecima nisu videli. Pod ogromnim smo pritiskom jer ljudi zovu i interesuju se svakoga dana, kada će moći da pređu granicu, a da ih ne zatvore u karantin” objašnjava Božović.