Srbija je pre bilo koje druge zemlje u svetu prihvatila kineski model borbe protiv koronavirusa, koji se pokazao kao najefikasniji, izjavio je ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević.

“Srbija je bila svesnija od mnogih drugih država, pa je pre od svih drugih uvela najrigoroznije mere kontrole, potpuno sledeći kineska iskustva i kineski primer”, rekao je Bačević u intervjuu za Kineski međunarodni radio na srpskom.

Govoreći o pomoći Kine Srbiji, Bačević je podsetio da je prošlog vikenda u Srbiju doputovala ekipa kineskih lekara koji su, kako je ocenio, pokazali čovečanstvu kako se bori protiv virusa. On je zahvalio ambasadorki Kine u Srbiji Čen Bo zbog njenog doprinosa da donacije iz Kine stignu u Srbiju.

“O tome koliki je značaj Srbija pridavala tom dolasku najbolje svedoči primer da ih je na aerodromu lično dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom u znak zahvalnosti i poštovanja prema Narodnoj Republici Kini, prema svom prijatelju Si Đinpingu, prema narodu i tim lekarima koji su heroji borbe protiv virusa u Vuhanu, poljubio kinesku zastavu. To se, priznaćete, veoma retko događa u dočecima takve vrste”, rekao je Bačević.

Prema njegovim rečima, Srbija je uz savete kineksih stručnjaka uvela najrigoroznije i najstrože mere kontrole. “Srbija je prva zemlja u Evropi koja je uvela vanredno stanje, stavila pod kontrolu kretanje stanovništva, grupna okupljanja, čineći sve preduslove da se zaraženi ili potencijalno zaraženi ne pojavljuju na mestima gde bi mogli da prenesu virus. Sudeći po kineskim iskustvima to je najefikasniji model borbe”, smatra Bačević.

“Ograničeno je kretanje ljudi, to nije popularna mera, ali je to jedina mera koja može da da rezultat. To je način da se zaštite mnogi životi”, smatra srpski diplomata.

Bačević se osvrnuo i na brojna pisma podrške i pomoć koja stiže ambasadi od kineskog naroda. “Ta empatija koju prosečan kineski građanin pokazuje prema građanima Srbije je nešto što budi emocije u svakom čoveku, čak i onom ko nije baš sklon emocionalnim izlivima. Ta dirljiva pisma koja mi čitamo, te dirljive ljudske poruke podrške, poruke ljubavi, poruke poštovanja prema Srbiji, koje pokazuju kineski građani, predstavljaju najveću moguću obavezu građanima Srbije prema Kini za vreme koje je pred nama”, naveo je Bačević.

On je istakao da je ambasada Srbije u Pekingu radila sve vreme epidemije u Kini, što je, kako je rekao, ljudski odgovor na žrtvu Kineza koji su ostali u Beogradu za vreme NATO bombardovanja 1999. godine i izgubili sedam državljana Kine. “Tada su Kinezi bili uz Srbiju, nisu napuštali Srbiju. Ostali smo uz vas do kraja i vi nam to sada na najbolji mogući način, na najljudskiji, na najhumaniji način vraćate”, istakao je on.

Srpski ambasador je rekao da se koronavirus ne može nazvati kineskim virusom, kao što niko grip nije nazvao američkim gripom. “Oni koji na drugačiji način komentarišu kineski doprinos borbi protiv virusa mogu da budu označeni samo kao maliciozni i neprijateljski raspoloženi prema Kini”, naveo je Bačević.

Ceo intervju pogledajte na sajtu CRI.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.