Ambasada Ukrajine: “Donjecku oblast napustilo 80 odsto građana, deo izbeglica u Vranju”

0
EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Ambasada Ukrajine u Srbiji je saopštila je da je, od početka rata, Donjecku oblast napustilo 80 odsto stanovništva.

„Ruska Federacija kao teroristička država svakodnevno granatira ukrajinsku Donjecku oblast, ubijajući i ranjavajući građane, uništavajući civilnu infrastrukturu naseljenih mesta oblasti“, navodi se u saopštenju, a prenosi N1.

Dodaju da je, prema informacijama predsednika Donjecke oblasne vojne uprave Pavla Kirilenka, pre 24. februara na teritoriji Donjecke oblasti pod kontrolom Ukrajine stalno živelo milion i 670 hiljada građana, a da ih je trenutno ostalo oko 340.000.

Naglasili su da je oko 80 odsto stanovnika evakuisano na bezbedna mesta, spašavajući se, kako su naveli, od ruske agresije.

Kažu da se trenutno najaktivnija evakuacija sprovodi iz Bahmutskog i Pokrovskog okruga, nekoliko stotina ljudi svakog dana i da navedena statistika „jasno predočava razmere terora koji sprovodi Ruska Federacija nad građanima Ukrajine uopšte, a posebno stanovnicima Donbasa“.

„U Centru za azil Vranje danas su se, zahvaljujući gostoprimstvu Srbije, sklonili stari ljudi, žene i deca, koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove u Pokrovsku, Severodonjecku i drugim gradovima Donbasa koje su uništili ruski teroristi“, zaključeno je u saopštenju.