Ambasada SAD: Za godinu dana od formiranja vlade Crne Gore izostali konkretni rezultati

0
(BETAPHOTO/European Commission/Claudio Centonze/DS)

(Beta) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori saopštila je da su za godinu dana od formiranja vlade izostali konkretni rezultati.

“SAD očekuju da će crnogorska vlada ispuniti obećanja, data pre više od godinu, da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu i dati prioritet reformama potrebnim za pristupanje EU. Kao i uvek, rezultati govore više od reči. ​Do danas, iako se ulažu napori, ti konkretni rezultati uglavnom izostaju​”, saopšteno je Glasu Amerike iz američke ambasade u Podgorici, u odgovoru na pitanja u vezi sa godišnjicom izbora crnogorske vlade na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić.

Vladajuća crnogorska koalicija je posle pobede na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine obećala da će Crnu Goru zadržati na prozapadnom putu.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su, godinu posle izbora vlade, SAD i dalje uverene da je Crna Gora na tom putu, ambasada SAD navodi da je “od vitalnog je značaja da lideri iz celog političkog spektra – i, šire, celog društva – ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se umesto toga na hitan zadatak – ubrzanje pristupanja Crne Gore EU”.

“Sliku dodatno komplikuje stalno uplitanje autoritarnog ruskog režima koji je, sa svojim političkim i verskim proksijima iz regiona i unutar države, koji je našao plodno tlo u duboko podeljenom društvu u pokušaju da skrene Crnu Goru sa njenog evroatlantskog puta”, ističe se u odgovoru ambasade.

Dodaje se da “velika većina gradjana Crne Gore” želi da se zemlja pridruži Evropskoj uniji, kao i “sigurnu, bezbednu i prosperitetnu budućnost”.

Na pitanje da li bi veće učešće Demokratskog fronta (DF) u vladi ugrozilo proevropski put Crne Gore, iz ambasade je ponovljen stav da su SAD uz “sve koji podržavaju suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru, ukorenjenu u evroatlantskim institucijama”.

“Sudeći po njihovim dosadašnjim postupcima i izjavama, DF ne deli tu viziju. Nema vremena za gubljenje ako Crna Gora želi da zauzme mesto koje joj pripada uz slobodne i demokratske države Evrope. Identitetska politika podela koja ovaj region drži zarobljenim u prošlosti ne doprinosi nimalo unapredjenju interesa gradjana Crne Gore”, navode iz ambasade EU:

Dodaje se da je vreme je da politički lideri rade zajedno na rešavanju najhitnijih problema u zemlji koji uključuju borbu protiv korupcije, rast ekonomije i stavljanje COVID-a pod kontrolu.

Ocenjeno je i da je, na godišnjicu izbora nove vlade, “crnogorsko društvo sve polarizovanije”.

“Parlamentarni izbori 2020. i kasnija mirna tranzicija vlasti važne su prekretnice u evoluciji crnogorske demokratije. Promena je zdrava i neophodna za funkcionisanje demokratskog društva. Nažalost, politika “mi” naspram “njih” ojačala je tokom protekle godine”, navodi se u odgovoru ambasade na upit Glasa Amerike.

Ističe se i da “korupcija i slaba vladavina prava ozbiljno slabe crnogorsku demokratiju i ugrožavaju evroatlantske izglede zemlje i prosperitet njenih građana”.

“Pozivamo crnogorsku vladu da ostane usredsredjena na postizanje napretka u oblastima koje će ubrzati pristupanje Crne Gore EU. Oblasti koje zahtijevaju pažnju i delovanje su dobro poznate: jačanje vladavine prava, suprotstavljanje transnacionalnom organizovanom kriminalu, borba protiv ukorenjene korupcije i razvoj multikulturnog, tolerantnog i inkluzivnog demokratskog društva”, navodi se u odgovorima.

Kako se dodaje, iako je bilo ograničenih uspeha u sektoru bezbjednosti, uključujući hapšenja u visokoprofilnim slučajevima organizovanog kriminala, jasno je da Crnoj Gori hitno treba snažno, nezavisno, nepristrasno pravosudje kako bi se osiguralo da oni koji krše zakon za to odgovaraju, bez obzira na njihove veze.

Vlada Crne Gore je izabrana 4. decembra 2020.