Ambasada SAD u Podgorici: “Vlada Crne Gore da osudi masakr u Srebrenici i nazove ga genocidom”

0
Foto: Profimedia

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori saopštila je danas da je “zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine”, prenose podgoričke Vijesti.

“Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid”, poručila je Američka ambasada na svom Tviter nalogu.

Prethodno je Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta, reagujući na odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o “genocidu u Srebrenici”, navodeći da je “ona bazirana na stavu Haškog tribunala” koji je, kako je rekao, “kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu”.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).