Ambasada SAD u Iraku i dalje pod opsadom demonstranata: Američke trupe brane je suzavcem

0
Foto: Profimedia

Američke trupe drugi dan ispaljuju suzavac kako bi rasterale demonstrante okupljene ispred američke ambasade u glavnom gradu Iraka, Bagdadu.

Američka agencija AP javlja da su desetine proiranskih militanata i njihovih pristalica kampovali tokom noći pred vratima ambasade, dan pošto su provalili u taj objekat, uništili zonu prijema i razbili prozore.

Američki marinci koji čuvaju ambasadu ispalili su suzavac nakon što su demonstranti zapalili vatru na krovu recepcije, prenosi AP i dodaje da se iz zgrade dizao dim, prenosi B92.

Američki predsednik Donald Tramp je okrivio Iran za napad na američku ambasadu u Bagdadu, dok je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da su SAD rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američku ambasadu u Bagdadu. Iran je odbacio te navode.

Napad na ambasadu usledio je nakon što je američka vojska u nedelju u Iraku i Siriji izvela vazdušne napade na radikalnu grupu Kataib Hezbolah, paravojnu jedinicu podržanu od strane Irana, koju SAD krive za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen i američki ugovorac.

Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

Tada je poginulo 25 boraca te jedinice.