(Beta) – Ambasada SAD u Beogradu danas je još jednom pozvala vlasti Srbije da privedu pravdi počinioce ubistva braće Bitići, i kako se navodi, osobe koje su zataškale taj zločin.

Povodom 23. godišnjice ubistva trojice američkih državljana, Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, američka ambasada je navela da je prošla „još jedna godina u kojoj srpsko pravosuđe nije nikog privelo pravdi zbog tog mučkog ratnog zločina“.

„Prošle su 23 godine od kada su, na današnji dan, ubijena trojica američkih državljana, Ili, Agron i Mehmet Bitići, za vreme pritvora u kojem su ih držale specijalne snage srpske policije. Nećemo zaboraviti taj zločin i ponovo pozivamo Srbiju da privede pravdi počinioce i one koji su zataškali ta ubistva“, navodi se u saopštenju.

Nerešavanje ubistva braće Bitići, 8. jula 1999. godine, godinama opterećuje odnose Srbije i SAD. Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši taj slučaj.

Ili, Agron i Mehmet Bitići, koji su se tokom rata na Kosovu borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšeni su u junu 1999. godine i osudjeni na po 15 dana zatvora zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, ilegalnog ulaska u zemlju.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vreme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronadjena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.