Zvaničnici američke ambasade u Beogradu potvrdili su za današnje izdanje Politike, da se odnos te zemlje prema Srbiji neće promeniti nakon negativnog izveštaja Pentagona.

Vašington razume „interes Srbije da razvija pozitivne odnose s nizom partnera i očekivali bismo da će i ostali srpski partneri pokazati slično poštovanje i podršku za srpske strateške ciljeve“, prenosi Politika stavove izrečene u ambasadi.

Iz ambasade su podsetili da je Entoni Godfri nedavno objasnio da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska, prosperitetna evropska država, koja je u miru sa susedima, koja demostrira puno poštovanje vladavine zakona i posvećena je garantovanju prava svih njenih građana.

„Naš angažman sa Srbijom – i američkom tehničkom pomoći, koja se u velikoj meri realizuje preko USAID-a – ima za cilj da pomogne Srbiji u postizanju zacrtanog cilja, evropske integracije“, navela je Politika prenoseći odgovor američke ambasade.

Podsetimo, u izveštaju Pentagona navedeno je da je odnos Beograda prema Moskvi „jedina rupa u tepihu“ za SAD na Balkanu.

U tom izveštaju navedeno je da je od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, Srbija višestruka povećala saradnju sa Rusijom, naročito u vojnom smislu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbiju interesuje njen nacionalni, državni interes i da je spremna da sarađuje sa svima koji te interese poštuju, a na pitanje o navodima iz izvešataja Pentagona da ruski uticaj u Srbiji raste od dolaska Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na vlast i da je Srbija sve više u ruskom zagrljaju, Dačić je rekao da Srbija “traži strateška partnerstva i bratske zagrljaje” što, kako je dodao, ne znači da ju je neko uzeo pod kontrolu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.