Ambasada Rumunije osudila Bokanove uvrede na račun rumunske manjine: “Izjave koje narušavaju principe dobrog suživota…”

1
Prinscreen/YouTube/Novo jutro

Rumunska ambasada u Beogradu je, povodom gostovanja reditelja Dragoslava Bokana na televiziji Pink u kojem je vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi proglasivši je nacionalnim neprijateljem, kao i rumunsku manjinu u Srbiji, oštro osudila “govor mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vesti o rumunskim građanima u Srbiji, kategorizovanjem njih kao “nacionalnih neprijatelja”.

„Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države. Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.“, navodi se u saopštenju rumunske ambasade, a prenosi N1.

Dodaje se da su „Rumunija i Srbija susedne države, u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti“.

„Istovremeno, Ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću prihvatila ovakve izjave bez osude napada na račun etničke pripadnosti jedne osobe“, ističe se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Ako smo prijatelji zasto ste pustili NATO zlikovce da lete preko vase teritorije i ubijaju nasu decu?

Comments are closed.