Ambasada Kine u Nemačkoj uručila je učenicima Burgimnazije pismo prve dame Kine

0
Foto: CRI

Nemačka Burgimnazija je ponovo otvorena posle dvomesečnog zatvaranja zbog pandemije kovid-19. Predstavnici Ambasade Kine u Nemačkoj su nedavno posetili gimnaziju i uručili pismo koje je Peng Lijuen, supruga kineskog predsednika Si Đingpinga, uputila nastavnicima i učenicima gimnazije.

Dva učenika su pročitali pismo prve dame Kine i prevod pisma na nemačkom. Peng je u pismu ohrabrila učitelje i učenike da daju novi doprinos učvršćivanju prijateljstva Kine i Nemačke. Predstavnici nastavnika i učenika su zamolili Ambasadu Kine u Nemačkoj da prenesu njihovo pismo prvoj dami Kine.

Guo Đinćiju, supruga kineskog ambasadora u Nemačkoj je tom prilikom izjavila da je ovaj susret sa učenicima još dragoceniji u situaciji pandemije. Otkada je osnovan hor na kineskom 2014. godine u Burgimnaziji, učenici su proširili svoje znanje kineskog jezika putem pevanja kineskih pesama. Oni su usred epidemije pesmama poslali svoje iskrene želje i poruku prijateljstva prema kineskom narodu. „Nadam se da ćete nastaviti da dobro učite kineski jezik, više se upoznati sa Kinom i postati ambasadori za unapređenje prijateljstva naroda Kine i Nemačke“, rekla je Guo.

Burgimnazija se nalazi u Stadt Esenu, gradu u Severnoj Rajni-Vestfaliji i jedna je od 12 najstarijih javnih gimnazija u Nemačkoj. U gimnazija je 1994. godine otvoren čas na kineskom jeziku. Peng Lijuen je, tokom Sijeve posete Nemačkoj 2014. godine, posetila ovu gimnaziju i slušala čas na kineskom jeziku. U oktobru 2016. godine, Peng se u Pekingu sastala sa učiteljima i učenicima koji su tada boravili u kineskoj prestonici.