Ambasada Indije: Srbija prva zemlja regiona koja je dobila vakcine iz Indije

0
(AP Photo/Bruna Prado, FILE)

(Beta) – Ambasada Indije saopštila je da je danas da je Srbija prva zemlja u regionu koja je dobija vakcine proizvedene u Indiji.

Naveli su da je stiglo 150.000 vakcina Kovišild protiv kovida 19, koje su proizvedene u Indiji i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio premijeru Indije Narendri Modiju i ministru spoljnih poslova Subramanjamu Džaišankaru.

U saopštenju je navedeno da Indija i Srbija imaju tradicionalno srdačne odnose i da “snabdevanje prijateljskog srpskog naroda vakcinama iz Indije otvara još jedno poglavlje u bliskim odnosima dve zemlje.

“Isporučivanjem vakcina prijateljskim zemljama, Indija postupa u skladu sa opredeljenjem koje je izrazio premijer Narendra Modi tokom 2020. godine, da ‘Indija ne samo da ima kapacitete da doprinese globalnim naporima za očuvanje zdravlja, već želi da to bude u duhu brige o ljudima kroz deljenje'”, navedeno je u saopštenju.

Kovišild vakcinu, koja je stigla u Srbiju, razvili su Univerzitet Oksford i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka, a proizveo indijski Institut za serume koji je najveći svetski proizvodjač vakcina.