“Aljkav i nemaran pokušaj uklanjanja murala s Mladićevim likom”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 (Beta) –  Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je kao “nemaran i aljkav” noćašnji pokušaj beogradske opštine Vračar da ukloni mural s likom Ratka Mladića sa zgrade na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića. 

Inicijativa je u saopštenju ocenila da je “nakon poniženja na Medjunarodni dan borbe protiv fašizma” vlast priredila “još veću sramotu za Srbiju, danas na Medjunarodni dan sećanja na žrtve genocida”.

“Prekrečena površina je potrajala čitavih 10 minuta od prve vesti u medijima da je mural uklonjen. Huligani su vrlo lako i brzo, vodom i krpom, vratili stari sjaj spomenika ratnom zločincu. Ranije smo nekoliko puta javno saopštili da posao uklanjanja zahteva specijalnu opremu koju, pored privatnih firmi poseduju komunalne službe grada Beograda”, naveli su iz nevladine organizacije.

Ponovo su pozvali opštinu Vračar, Grad Beograd, MUP Srbije i premijerku Anu Branbić da koordinisanom akcijom uklone mural sa Mladićevim likom kao i grafite koji slave “to oličenje zla kao heroja, kako u Beogradu tako i u drugim gradovima širom Srbije”.

“Na Medjunarodni dan žrtava genocida, ovakva koordinisana akcija institucija Srbije predstavljala bi minimum preuzimanja odgovornosti institucija zemlje koja je jedina osudjena za nesprečavanje genocida. Na ovaj način bi se postavili temelji da mesto poštovanja u srpskom društvu konačno imaju žrtve, a ne ratni zločinci”, stoji u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.