“Alergija na Klintonove” i politički poeni pred izbore: “Tramp bi 4. septembra mogao da izdejstvuje sporazum Beograda i Prištine”

1
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp mogao bi na sastanku u Vašingtonu 4. septembra da izdejstvuje “nametnuti” sporazum Beograda i Prištine koji bi prikazao kao istorijski, kao što je bilo u slučaju sporazuma izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sredinom avgusta.

Kako se navodi u analizi portala Demostat, u prilog najavama da bi u Vašingtonu zaista moglo da dodje do nekog preokreta govori i to što je u medjuvremenu Kosovo postalo tema političkih rivala na predsedničkim izborima u SAD.

“Kandidat demokrata Džozef Bajden je početkom jula kritikovao Trampa zbog toga što ne saradjuje sa EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. Najavio je da će da uradi suprotno od Trampa i da će da pogura sporazum čiji će rezultat da bude uzajamno priznanje”, navodi se u analizi.

Dodaje se da Trampova administracija želi da postigne neki spoljnopolitički poen pred izbore, da je Priština “pod šinjelom Vašingtona”, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “u političkom trenutku kada bi mogao da se usudi na rizičan potez kada je u pitanju Kosovo, nakon izbora na kojima je osnažio vlast i kada opozicija gotovo ne postoji”.

“Predsednik Srbije je od tada više puta rekao da je „njegovo rešenje“ propalo. U intervjuu u maju prošle godine za televiziju Željka Mitrovića predsednik Srbije je rekao da će Kosovo dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ne zato što će on da ga prizna, već zato što nije prošao predlog koji nudi, ali nije rekao o kom predlogu se radi. „Kažete niste čuli šta sadrži taj predlog, saglasan sam da niste čuli, a što ste ga napadali?“, rekao je Vučić, ograđujući se od posledica: „Pa ću onda da pitam mnoge koji su protestvovali (…) zašto ste to radili i kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost i što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod i svoju zemlju“, rekao je Vučić.”

U analizi se ističe i da Vučić veruje da je Trampova administracija bolji pregovarač za Beograd nego što bi mogla da bude Bajdenova administracija.

“Vučić veruje da će pozicija Srbije biti gora ukoliko bi u novembru pobedio Bajden, čiji je pokojni sin služio u američkim jedinicama na Kosovu i po kome su kosovske vlasti nazvale deonicu puta od Gnjilana do Uroševca”, piše u analizi Demostata.

Naposletku, Demostat ističe i “Trampovu alergiju na Klintonove”.

“Tramp je alergičan na nasleđe Klintonovih i važno mu je da pokaže da je u stanju da napravi politički dil na međunarodnoj sceni za koji Evropljani nisu sposobni. Jedan komentator u Vašingtonu blizak Trampu napisao je u ultrakonzervativnom Vašington tajmsu u aprilu da je vreme da „propala Klintonova strategija o Kosovu uvene usred pandemije kovida“ i da ova provincija zbog koje se vodio „Madlenin rat“, sa populacijom skoro koliko u njujorškom Bronksu, ima nultu stratešku vrednost za SAD.”

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.