Aleksandar od Jugoslavije: Ispravljanje nepravde se nastavlja…

0
Foto promo

Kada je Vuk Drašković počeo da sakuplja građu za roman “Aleksandar od Jugoslavije”, krenuo je u taj poduhvat sa idejom da se ispravi istorijska nepravda prema kralju ujedinitelju, državniku koga smatra najvećim kog smo imali. Naslov Aleksandar od Jugoslavije, iako to nije ime po kom je Aleksandar I Karađorđević poznat u našoj istoriografiji i publicistici, potpuno odgovara, jer lik i delo kralja Aleksandra, pa ni njegova sudbina, se ne može odvojiti od države koju je stvorio.

Postoji onaj istorijski mit da je kralj Aleksandar u Marselju 1934. godine, izgovorio svoje poslednje reči: „Čuvajte mi Jugoslaviju”. Sa tri metka koja su mu raznela grudi on nije mogao da govori. Ali, to ne znači da on to nije mislio.

Kralj Aleksandar je bolovao, u Parizu je 1921. godine operisan, a lekari su se bojali da ishod može da bude fatalan. Tada je napisao testament i rekao svom bratu od strica knezu Pavlu, jednoj od retkih osoba u koju je imao poverenja: „Sve i da nismo morali da stvorimo Jugoslaviju, sada smo dužni da je čuvamo i sačuvamo. Jer, ako bi se raspala, oči bismo jedni drugima vadili.”

“Ispravljanje nepravde” kroz roman se nastavlja i kroz televizijsku seriju. Reditelj Zdravko Šotra donosi seriju od 15 epizoda, baziranu na romanu Vuka Draškovića. Priča prati kralja Aleksandra od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, pa do kobnog oktobra 1934. u Marselju.

Kralja Aleksandra igra mladi glumac Ljubomir Bulajić, koji likom podseća na kralja. Iako je Luka Mesečina, novinar, fiktivni junak Vuka Draškovića”formalno” nosilac radnje, već u prvoj epizodi se vidi da su kralj Aleksandar i njegove unutrašnje borbe i dileme ono na šta gledaoci mogu da se fokusiraju.

“U scenariju smo se držali teza koje je napisao Vuk Drašković”, rekao je glumac Ljubomir Bulajić. “Ono čime se bavimo u seriji, prikazujemo ga kao jednog velikomučenika, čoveka sa plemenitom idejom koja nažalost nije zaživela, bar ne u to vreme.”

U Šotrinom kralju vidimo sve ono što o kralju znamo, i da svoje zdravlje nije držao na listi prioriteta, da je besomučno palio cigaretu za cigaretom, da bi lako planuo i da nije želeo jako obezbeđenje oko sebe, što je samouverenost koja će ga pratiti do poslednjeg dana, i uoči kobnog atentata kada su do njega stizale vesti da će se dogoditi neko zlo.

Kažu da je ostareli Nikola Pašić posle jednog prijema kod kralja koji je protekao uz dosta oštrih reči došao kući, seo u fotelju, uzdahnuo i rekao: „Onaj Crnogorac…”

I to su mu bile poslednje reči u životu, pošto je preminuo izjutra.

“Crnogorac sam koliko i Šumadinac”, kaže Šotrin kralj Aleksandar, baš kao što je to govorio i Draškovićev kralj Aleksandar. I to je samo jedno od unutrašnjih borbi unutar ove složene istorijske ličnosti koji je za potrebe cilja stvaranja zajedničke države Južnih Slovena morao da se sukobi sa dedom (kao kralj Nikola se pojavljuje Žarko Laušević).

Ova istorijska drama govori o životu, vladavini i istorijskoj ulozi kralja Aleksandra, a radnja serije obuhvata period od stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine – koja je 1929. godine postala Kraljevina Jugoslavija – do 1934. godine i ubistva kralja Aleksandra u Marselju.

Pored spomenutog Bulajića i Lauševića u ulogama kralja Aleksandra i kralja Nikole, u seriji možemo videti i Tamaru Aleksić u ulozi kraljice Marije, zatim Irfana Mensura, Petra Strugara, Branislava Lečića, Voju Brajovića, Nikolu Koja, Anicu Dobru, Gorana Šušljika, Slobodu Mićalović, Nadu Macanković, Natašu Ninković, Nelu Mihailović, Danicu Maksimović, Zorana Cvijanovića, Vojina Ćetkovića, Jelicu Sretenov, Miloša Timotijevića, Tanasija Uzunovića, Petra Mihailovića, Nebojšu Ilića, Nenada Hadži Maričića, Miodraga Krstovića…

U ovom velikom projektu ukupno je učestvovalo više od 130 glumaca.

Već u prvoj epizodi možemo videti kralja Aleksandra kako ulazi u Beograd, tri dana pošto je grad oslobođen. U dva Balkanska i u Prvom svetskom ratu, komandovao je srpskom vojskom u mnogim pobedonosnim bitkama. Srbi su tim pobedama zadivili svet, a Aleksandar, mesto radosti, oseća gorčinu jer je Srbija teško izginula, sva je spaljena i razorena. Dok njegova vojska nadire dalje, izbija na obalu Jadrana i nastavlja prema Mariboru, umorni ratnik Aleksandar, započinje stvaranje države Južnih Slovena. A njenim stvaranjem nestaće Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora.

Može se reći da je serija, baš kao i prethodno knjiga, pružila veliku istorijsku i dokumentarnu ulogu. U seriji se kroz petnaest epizoda prepliću istorijski likovi i događaji, poput ubistva porodice Romanov od strane boljševika, obećanja Dalmacije Italijanima i Banata Rumuniji, sukoba na Cetinju, trvenja tokom Pariske mirovne konferencije, odušuveljenja američkog predsednika (Vudro Vilson) idejom nove države kao protivteže Italiji. Zatim, usvajanja Vidovdanskog ustava, smrti kralja Petra Prvog, svečanosti na dvoru u Bukureštu tokom koje su se upoznali Aleksandar i rumunska princeza Marija, buduća kraljica, te disonantnih tonova iz Hrvatske od strane Stjepana Radića, Stojana Pribićevića, sve do atentata crnogorskog političara Puniše Račića na Radića i još dvoje poslanika Hrvatske seljačke stranke u Narodnoj skupštini, uvođenja diktature, pregovora sa Vlatkom Mačekom, posete Istanbulu i Kemalu Ataturku i kobnom putovanju u Marselj.

Istovremeno, serija je protkana i dubokim poniranjem u unutrašnju borbu kralja Aleksandra – sa čime javnost do sada nije u velikoj meri bila upoznata – koji se sukobio sa svojim „đavolima” i demonima, na neuspelom putu da u stvorenoj Jugoslaviji stvori i Jugoslovene.

Gledaoci će imati prilike da vide i kako brak sa rumunskom princezom, sklopljen iz državnih interesa, prerasta u ljubav, kao i kako je uopšte došlo do poznanstva sa Marijom.

„Već je bilo dogovoreno da se oženi jednom od ruskih princezom, ali je ona ubijena sa carskom porodicom, što je Aleksandra užasno ožalostilo”, govorio je reditelj Šotra. „Otišao je u Pariz da se leči od rata. Oporavio se, vratio i ljudi oko njega su počeli da se bave njegovom ženidbom. Osnivani su odbori kako bi se oženio, a Pašić je bio predsednik odbora za te ceremonije. Nabavili su slike rumunskih princeza i Aleksandar je čuo od Bele Pavlović, kasnije čuvene slikarke, čiji je otac tada službovao u Rumuniji, da je Marija ne samo lepa, nego i sjajna osoba.”

Kralj Aleksandar je u seriji prikazan sa svim svojim vrlinama i manama, vizijama i tragedijama. Ujedinitelj ili diktator, njegova uloga i problemi rasli su kako je rasla uloge Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije. Sve do poslednjeg putovanja u Francusku, onog grandioznog dočeka, nezampaćenog za inostrane državnike, i pucnjeva atentatora Vlada Černozemskog devetog dana oktobra ispred Palate Burze u Marselju…

SBB korisnici sve epizode serije odjednom mogu da gledaju u Video klubu preko EON, D3 ili Total TV platformi, aktiviranjem usluge za samo 990 dinara preko MojSBB portala, u SBB prodajnom mestu ili pozivom Kontakt centra.

Sve epizode serije „Aleksandar od Jugoslavije“ dostupne su i onima koji nisu SBB korisnici preko bilo kog interneta u Srbiji, putem EON mobilne, EON Smart TV aplikacije i na eon.tv. Uslugu možete platiti online ili slanjem SMS poruke KRALJ na 3355 sa Telenor ili Vip mreže.

Aktiviranjem ove usluge, oni koji nisu SBB korisnici dobijaju promotivno sadržaj EON Porodičnog paketa narednih 30 dana.

Cela sezona serije dostupna je za gledanje 30 dana od trenutka aktiviranja usluge.