“Albanija u Savetu bezbednosti UN jer Srbija nije htela to da spreči…”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je Albanija postala nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) “samo zato što Srbija to nije želela da spreči” i da je vlast u Beogradu podrškom Tirani poslala poruku svetu da joj u budućim diskusijama u okviru tog tela nije mnogo stalo do čvrstog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije.

“Da je vlasti u Beogradu to važno, onda svakako ne bi glasala da u tim diskusijama učestvuje i Tirana, za koju se nepogrešivo zna kako će nastupati. Stalni predstavnik Srbije u UN je 11. juna 2021. godine za Albaniju glasao po instrukciji predsednika Aleksandra Vučića, koja mu je poslata preko ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića”, rekao je Jeremić za ruski portal RuSerbia.com, prenela je Narodna stranka.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, je istakao da je to bio “izuzetno neoprezan korak”, jer će Tirana u naredne dve godine uživati brojne privilegije koje proizlaze iz članstva u najmoćnijem organu UN, na čijem se dnevnom redu nalaze sva važna svetska pitanja.

“Pravo glasa u SB UN za stvari koje su od značaja trećim zemljama bitno je osnažilo diplomatski kapacitet Albanije u delovanju prema njima, recimo prilikom lobiranja za priznavanje samoproglašenog Kosova ili članstvo Prištine u Unesku”, rekao je Jeremić.

“Podršku Srbije u UN najagilnijem zagovorniku međunarodne emancipacije Prištine države širom sveta će i te kako uzimati u obzir u procesu razmatranja i eventualne revizije svojih politika po pitanju Kosova i Metohije, uključujući i glasanje u drugim forumima, poput Uneska”, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je Srbija mogla da spreči članstvo Albanije u SB UN tako što bi se i sama kandidovala za to mesto za isti vremenski period, na šta je imala pravo.

“Da se to dogodilo, glasanje u Generalnoj skupštini UN bi bilo kompetitivno, u konsekutivnim krugovima, sve dok jedan od kandidata ne postigne dvotrećinsku većinu”, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi Srbija, s obzirom na aktuelni presek stanja u UN, imala ozbiljnu šansu da ili bude izabrana, ili da barem stvori “pat-poziciju” iz koje bi se moglo izaći kompromisnim povlačenjem obe kandidature u korist neke treće zemlje iz Istočnoevropske grupe, koja bi se, na primer, obavezala da po pitanju Kosova i Metohije nastupa neutralno u periodu svog angažovanja u SB UN.

“Da smo se kandidovali, čak bismo i u malo verovatnom, za nas najnepovoljnijem scenariju, a to je da Albanija nekako uspe da postigne dvotrećinsku većinu, poslali snažnu poruku svetu da nam je Kosovo i Metohija zaista stvar od najvećeg nacionalnog značaja, i da smo za to spremni da uđemo u ozbiljan diplomatski okršaj, bez obzira na pritiske kojima bismo tom prilikom svakako bili izloženi”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, dodao je da je Vučić u prethodnih deset godina “preuzeo vođenje spoljne politike”.

“Ministarstvo spoljnih poslova u toj ličnoj spoljnoj politici predsednika ne igra ulogu koja mu pripada po važećim zakonima, već je isključivo služba za zapošljavanje nesposobnih kadrova Srpske napredne stranke”, zaključio je Jeremić.