Albanija bi mogla pregovore o prijemu u EU da pokrene i bez Severne Makedonije

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta-AP) – Albanija bi mogla da samostalno pokrene pregovore o prijemu u Evropsku uniju i da odustane od zaustavljenog zajedničkog procesa za to sa Severnom Makedonijom, saopštio je danas premijer Albanije Edi Rama.

Albanija i Severna Makedonija ispunile su potrebne kriterijume za pokretanje pregovora, ali je Bugarska 2020. godine stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Sofija tvrdi da Skoplje nije poštovalo delove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. u vezi sa zajedničkom istorijom i jezikom.

Za pokretanje pregovora o pridruživanju potrebno je jednoglasno odobrenje zemalja EU, a bugarski veto je takodje sprečio i Albaniju da napreduje u evrointegracijama.

Rama je izjavio da će Albanija tražiti odvajanje od zajwdničke inicijative sa Skopljem ako Bugarska nastavi da blokira početak pregovora.

“Albanija više ne može da čeka da dva suseda razreše svadju. Naš kurs u tom pravcu će se potpuno promeniti”, rekao je on.

Zemlje Zapadnog Balkana su u različitim fazama na putu ka članstvu u EU. Dok su Srbija i Crna Gora pokrenule pregovore o punopravnom članstvu, BIH i Kosovo su preduzeli samo prvi korak u tom procesu.