“Albanci treba da mi podignu spomenik…”: Kako je Ljubiša Diković reagovao na optužnicu

2
Foto: Printscreen

Koliko smo za vreme rata na Kosovu i Metohiji vodili računa o albanskim civilima, trebalo bi da mi podignu spomenik, a ne optužnicu, izjavio je za Novosti bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, penzionisani general Ljubiša Diković, povodom vesti da je kosovsko pravosuđe pripremilo protiv njega optužnicu za ratne zločine, preneo je Danas.

On je istakao da jedinice kojima je komandovao nisu počinile nikakav ratni zločin, već im je, štaviše, jedan od prioritetnih zadataka tokom ratnih dejstava bila briga o lokalnom stanovništvu i izbeglicama. Tokom bombardovanja, u Srbici je, recimo, bilo i do 15.000 Albanaca.

Sve smo ih zbrinuli, nahranili, podelili im lekove. Ništa im nije falilo, tretirali smo ih bolje nego sopstvene vojnike, rekao je Diković.

Ne čudi ga, kako kaže, da se u jeku priprema za suđenje albanskim teroristima iz OVK ponovo poteže pitanje njegove navodne odgovornosti za zločine.

Žalosti me što je ta optužnica pisana u Beogradu. Znamo dobro ko je autor, istakao je Diković.


2 KOMENTARA

  1. Istina je da smo pomagali civilima u dreničkom kraju tako što smo im nosili hranu sa vojničkog kazana i isto tako pružali medicinsku pomoć onoliko koliko smo mogli u tim. U tekstu se pominje Srbica, ja govorim o selima kroz koje je jedinica u kojoj sam ja bio, prolazila ili bila stacionirana. Civili su bili starci i starice i deca do 7 godina dok je sve ostalo između otišlo za Albaniju ili u šumu. Da ovima iz šume smo vodili svakodnevne borbe i pred kraj rata cela Drenica je bila pod našom kontrolom. Istina je isto tako da je Diković oštro kažnjavao svakog vojnika koji bi bio prijavljen da uprkos njegovoj zabrani usudio da pljačka, pali ili šta slično.

  2. Pa sada mi nista nije jasno , Jeste li ratovali ili ste bili mirotvorci sa grancicama maslinovog ulja mahali. Potpuno se slazem da treba Slobodanu pa i vama podici spomenike po Kosovu, Da niste napravili genocid i kriminal koji vi jako dobro znate, mi bijos uvek bili sa Srbijom. Sa Slobinom politikom nije bilo Albanca koji bi pristao na suzivot sa Srbima.

Comments are closed.