Al Šabab preuzeo odgovornost za napad u Somaliji

0
Profimedia

Islamistička grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za nedavni napad u glavnom gradu Somalije gde je poginula 81 osoba, od kojih dva turska državljana, preneli su tamošnji mediji.

“Mudžahedini su u subotu napali konvoj turskih plaćenika i ljudi koji su ih pratili”, izjavio je portparol grupe Muhamud Rag u audio poruci.

Al Šabab se prvi put izvinila za civilne žrtve napada navodeći da je napad “neophodan u borbi protiv države Somalije i njene podrške iz inostranstva”.

“Zaista nam je žao zbog gubitaka u našem muslimanskom društvu. Izražavamo saučešće porodicama muslimana koji su stradali, povređeni ili čija je imovina uništena”, dodao je portparol.

Al Šabab je optužio Tursku da želi da “osvoji” Somaliju i da je preuzela “kontrolu nad svim njenim ekonomskim resursima”.

“Turci su naši neprijatelji i kao što smo već rekli, nećemo prestati s borbom dok se ne povuku iz naše zemlje”, dodao je portparol.

Turska je jedan od glavnih donatora i investitora u Somaliji s kojom održava istorijske veze. Turska je veoma aktivna u Somaliji, u oblasti humanitarne pomoći i rekonstrukcije. Turske kompanije upravljaju lukom i aerodromom u Mogadišu.

Al Šabab obično ne preuzima odgovornost za napade u kojima ima mnogo žrtava u strahu da ne izgubi podršku koju ima među nekim građanima.

Somalija nema kontrolu nad svojom teritorijom još od 1991. godine, i pogođena je ne samo decenijama ratovanja već i ciklusima gladi.

Situacija je od avgusta 2011. počela da se popravlja, kada su pripadnici Al Šababa isterani iz Mogadiša, ali ta organizacija, povezana s Al Kaidom, i dalje drži pozamašno parče juga Somalije.

Pokret Al Šabab je nastao 2000. godine kao fuzija nekoliko somalskih islamističkih grupa i Al Kaide.

Motiv njihovog postojanja su somalski nacionalizam, želja da se nametne islamska država sa strogim šerijatskim zakonima kao i sprovođenje džihada na globalnom nivou.