Holivudski glumac Al Paćino ostvario je jednu od najimpresivnijih karijera u kinematografiji. Legendarni glumac svoje putovanje počeo je 1969. godine i otad je osvojio jednog Oskara, jednu nagradu BAFTA, dva Emija, dva Tonija i četiri Zlatna globusa. Ne žali ni za čim, osim za jednom ulogom koja je na kraju pripala Dastin Hofmanu.

Kad je objavljeno da Oskarom nagrađeni redatelj Bob Fosse radi na biografskoj drami utemeljenoj na životu Lenija Brusa, Paćinu je ponuđena uloga jednog od najuticajnijih, ali i najkontroverznijih komičara u američkoj istoriji. Međutim, on ju je odbio, a onda i požalio zbog toga.

„Jedini film za koji mogu reći da mi je žao što ga nisam napravio je Leni“, izjavio je Paćino, prenosi N1.

Film prati uspon Lenija Brusa tokom 1950-ih i 1960-ih godina, njegovu karijeru i probleme sa zakonom zbog njegovih eksplicitnih nastupa, koji su često uključivali tabu-teme. Priča takođe prikazuje njegovu vezu sa suprugom Hani, koju glumi Valerija Perin, koja mu je bila velika podrška, ali i svedok njegovog pada u zavisnost od droga.

Leni je snimljen u crno-beloj tehnici, što pridonosi dokumentarnom stilu filma i naglašava realističan pristup njegovoj životnoj priči. Film istražuje teme cenzure, slobode govora i posledice umetničkog izražavanja koje pomera granice društveno prihvatljivog.

„Kad sam prvi put pročitao scenario, rekao sam: ‘Ne, nisam pravi izbor za to.’ Kasnije sam shvatio da sam time poklonio odličnu ulogu. U svakom slučaju, to danas više nije važno“, rekao je Paćino ranije Laraiju Kingu.

Ipak, priznao je da je Hofman odradio sjajan posao. Tome u prilog ide i podatak da je uloga Lenija Dastin Hofmanu donela nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.