Predsednici 15 opština u Srbiji sastali su se danas sa Jörgom Heeskensom, savetnikom za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.  Prilikom susreta koji su zajednički organizovali opština Stari Grad, Fondacija Konrad Adenauer u Srbiji i švajcarska organizacija Helvetas,  razgovaralo se o Programu podrške lokalnoj samoupravi i većem i neposrednom učešću građana u donošenju odluka na nivou lokalne samouprave. Taj program finansira vlada Švajcarske, a sprovodi Helvetas.

Alexander Grunauer, vođa programa Odgovorne lokalne finansije, Helvetas

Učesnici sastanka su razmenili iskustva o dosadašnjem doprinosu programa za podsticanje učešća građana u donošenju odluka u lokalnim zajednicama i o mogućnostima za  privlačenje novih investicija u 15 gradova i opština.

Jörg Heeskens, savetnik za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Veoma je važno da aktivno podstičemo lokalne samouprave  da budu proaktivni u animiranju građana kako bi zajedno sa njima radili na donošenju strateških odluka koje su važne za funkcionisanje grada ili opštine. Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka na kojem učestvuje 15 lokalnih samouprava iz cele Srbije vezana je za uspostavljanje participacije građana u funkcionisanju gradova i opština kao i podsticanje udruživanja radi animiranja inostranih investitora.

Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad

Opština Stari grad dobar je primer kako jedna lokalna samouprava podstiče svoje građane da aktivno daju svoje inicijative za razvoj opštine i obezbeđivanje što boljih uslova za život svih građana. Stari grad misli na zgrade edan je  od najreprezentativnijih projekata u koji se aktivno uključuju stambene zajednice koje putem aplikacije dobijaju finansijska sredstva od Opštine za uređivanje zajedničkih prostorija. Ova centralna gradska opština donela je odluku o uspostavljanju participativnog budžeta prema kojem građani imaju mogućnost da daju predloge za finansiranje i sufinansiranje projekata koji su od značaja za sve stanovnike opštine.

Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara:

Za grad Novi Pazar veoma je značajna saradnja i podrška koju dobijamo od strane švajcarske vlade kroz Helvetasov program. Posebno bih istakao i pohvalio ovu inicijativu saradnje sa drugim predsednicima i gradonačelnicima na temu uključivanja građana i razmene iskustva iz prakse i. Veoma značajno je i to što smo danas razgovorali  i o mogućnostima za strane direktne investicije i kako unaprediti lokalne uslove za privlačenje novih investitora. Jedan od zaključaka jeste da je saradnja sa građanima i privredom izuzetno važna za rad lokalne samouprave i za lokalni ekonomski razvoj. Zato je poverenje građana u naš rad ključno za ostvarenje pozitivnih rezultata i projekata koje lokalna samouprava sprovodi u cilju privlačenja novih investicija.  Posebno je bilo važno čuti iskustvo i poruke koje je gosp Jörg Heeskens izneo danas na skupu, a koje doprinose efikasnoj komunikaciji sa građanima o očekivanjima i idejama za ulaganja na lokalnom nivou.

Jakov Devčić, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji

Fondacija Konrad Adenauer se svojim višedecenijskim radom zalaže se da građani žive dostojanstveno i slobodno, ali i da aktivno učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti. Uključivanje građana u donošenje odluka na nivou lokalne samouprave veoma je važno pitanje za našu organizaciju. Fondacija Konrad Adenauer ohrabruje sve gradove i opštine da unapređuju uslove za saradnju sa građanima i da ih motivišu da budu prisutniji u procesu javnog odlučivanja. Participacija građana je svakako politička tema, jer  građani imaju pravo da kontrolišu rad lokalne vlasti i da svojim angažovanjem daju doprinos razvoju njihove zajednice.  Primeri koje smo danas čuli pokazuju da podrška participaciji građana za rezultat ima jačanje poverenja u lokalne institucije i njihovo delovanje na razvoju lokalnih sredina i privlačenje novih investicija.

Gradonačelnici i predsednici opština koji su prisustvovali sastanku dolaze iz gradova i opština: Novi Pazar, Užice, Zaječar, Arilje, Mali Zvornik, Ljubovija, Ćuprija, Žabalj, Bojnik, Topola, Vlasotince i Veliko Gradište.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.