Protest ispred RTS zbog Vučićevog gostovanja: “Došli smo da mu postavimo neka pitanja…”

1
Foto: Printscreen Facebook live

Organizatori protesta “1 od 5 miliona”, njihovi aktivisti i građani okupili su se večeras ispred zgrade RTS zbog gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučić u emisiji “Upitnik” jer su, kako su rekli, želeli da mu postave neka pitanja.

Vučić je, pošto je stigao u zgradu RTS, objavio sliku na svom Instagram nalogu sa porukom: “Stigao na RTS. Hvala svim ljudima na podršci…”.

Emisija “Upitnik” je počela tako što je voditeljka Olivera Jovićević rekla da se ovako nešto nikada nije desilo RTS-u, da neko pokušava da spreči da neko gostuje u emisiji.

Vučić je rekao na početku emisije da je ušao u zgradu RTS na ulaz u Aberdarovoj ulici, pešice.

“Ne mislim da je rešenje da nekoga sačekavate i ograničavate mu kretanje, to je čist fašizam”, rekao je Vučić.

“Došao sam u zgradu na Aberdarevu ulicu, neki momci iz kafića su ustali i dobacivali, i to je bilo sve, iznenadilo ih je što sam došao pešice”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je ispred RTS bila i grupa pristalica SNS.

“Došlo je tridesetak ljudi koji su ušli u dijalog sa njima, nepotreban, hvala im, ali ih molim da to ne rade, jer hoću da izbegnem sukobe, naveo je Vučić.

N1 je, pre početka emisije “Upitnik”, tokom protesta ispred RTS, javio da je došlo do manjeg incidenta kada su dve grupe okupljenih nasrnule jedna na drugu. Kako je preneo N1, jedni su skandirali protiv Dragana Đilasa, drugi protiv Aleksandra Vučića. Došlo je do dobacivanja i gurkanja u Takovskoj ispred RTS, ali ih je policija razdvojila.

Bilo je primetno prisustvo policije u uniformi i u civilu. Građani su koristili pištaljke, zviždali, a sa sobom su nosili i transparente sa natpisima: “Da li ćete smeniti Nebojšu Stefanovića zato što je slagao da je diplomirao”, “Da li ćete smeniti Sinišu Malog jer je ukrao doktorat” i “Prevaranti vraćajte novac penzionerima”. Pevali su i “Oj, Kosovo, Kosovo”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uoči gostovanja na RTS rekao da će gostovati u emisiji “Upitnik” i naveo je da nije unapred snimio emisiju.

“Prihvatio sam poziv i biću na tom mestu. Nisam snimao unapred, neću ići na Košutnjak, biću u RTS-u. Želim da im poručim da ću doći baš kada je najavljeno, neću mnogo pre vremena da dolazim”, rekao je Vučić za TV Pink.

Tada je i pozvao svoje pristalice da ne dolaze ispred RTS-a u znak podrške jer, po njegovoj oceni, aktivisti “Jedan od pet milona” i Dveri “samo traže incident”.

Udruženje “1 od 5 miliona” ranije danas je saopštilo da žele da dočekaju Vučića i da ga pitaju “ono što oni (RTS) neće”. Rekli su da žele da ga pitaju o stvarima koje su im važne i da im je dužan odgovore na sva njihova pitanja.

“Dosta je skrivanja i foliranja u nameštenim intervjiuma”, naveli su ranije u saopštenju iz udruženja “Jedan od pet miliona”.

Oni su dodali da već 11 meseci protestuju i postavljaju pitanja koja ne prenosi RTS te da “novinari javnog servisa ne postavljaju pitanja koja su od javnog interesa, svojim režimskim gostima”.

Među prisutnima tokom protesta ispred RTS bio je i jedan od lidera SzS Boško Obradović koji je rekao da su tu jer ne žele “više da trpe poniženje”.

“Mi smo oni koji večeras branimo i Ustav i zakon, Aleksandar Vučić je onaj koji sedam godina krši Ustav i zakon”, rekao je i dodao da ima duboko poštovanje prema studentima “1 od 5 miliona” koji su svemu rekli dosta.

Jedna grupa je skandirala protiv lidera Dveri.

Među prisutnima bio je i Nikola Jovanović iz Narodne stranke, ali i Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa KiM.

1 KOMENTAR

  1. 2. Омаловажавање људских права
    Фашистички режими посматрају људска права као безначјну вредност и препреку остваривању циљева владајуће елите. Кроз циљану примену пропаганде према јавности, грађанима је прихватљиво кршења људских права маргиналних група, па чак и демонизацију оних чија су мета. Када се напади и злостављање не могу сакрити од очију јавности, власти прибегавају скривању чињеница, порицању и дезинформацијима.
    politolog dr Lorens Brit – studija o fašizmu

Comments are closed.