Planiranje zajedničkog slobodnog vremena tokom letnjeg raspusta često može da bude izazovno za roditelje – sada je na njima da osmisle aktivnosti kako bi deci ispunili vreme koje tokom školske godine odlazi na nastavu i vannastavne aktivnosti. Sa vedrije strane, letnji meseci su idealan period da za svoje mališane prirede nešto što bi ujedno bilo i zabavno i korisno, a takođe im pružilo priliku da budu fizički aktivni, provode što više vremena napolju i odvoje se od ekrana kojima su stalno izloženi. Naravno, raspust je i decu treba pustiti da odmaraju i svoje slobodno vreme koriste kako žele, ali nije loše dati im i poneku smernicu kako da im letnji dani budu malo aktivniji.

 

Boravak u prirodi uvek je dobra odluka kad god vam vreme to dozvoljava. Ako vam nedostaje inspiracije za zanimljive igre sa decom, samo se prisetite svog detinjstva i igara u kojima ste uživali, poput Školice, Između dve vatre, Trule kobile, Lastiša, Ledena kraljica, i mnogih drugih. Ako ipak želite da im priredite neke kreativnije aktivnosti sa malo više avanturističkog duha, evo predloga za razmrdavanje.

 

Igre bez granica u prirodi – U dvorištu, parku ili na livadi ispred zgrade napravite poligon uz pomoć jednostavnih rekvizita. Stare gume od automobila i velike kartonske kutije mogu da posluže za preskakanje ili kao tuneli za provlačenje. U sledećem „nivou“ razvucite prepreke od kanapa ili lepljive trake, a na kraju staze možete da stavite prazne limenke ili plastične flaše koje je potrebno pogoditi lopticom i oboriti.

 

Izazov za Spajdermena – Od kanapa ili vunice napravite „paukovu mrežu“ između drveća u parku ili u dvorištu u različitim pravcima i na različitim visinama. Cilj igre je da se dete provlači a da ne zakači trake. Ako dodirnu liniju, moraju početi iznova. Mogućnosti su beskonačne, samo pustite mašti na volju. Sigurno će i deca imati mnogo ideja kako da se zabavite i pritom učinite nešto korisno za zdravlje cele porodice.

 

Adekvatna ishrana tokom letnjih meseci – zdrave grickalice i hidratacija

 

Čak i kada nismo fizički aktivni, na visokim letnjim temperaturama neophodno je da se laganije hranimo i povećamo unos vode. Ovo posebno važi za decu koja veliki deo vremena tokom letnjeg raspusta provode u igri napolju.

 

„Voda je napitak koje najefikasnije nadoknađuje nedostatak tečnosti u našem organizmu i to je najzdraviji način da se osvežimo na vrućinama. Što se tiče brzih užina koje su mališanima neophodne tokom dinamičnih letnjih dana, dobra vest za roditelje je da to ne moraju da budu obroci sa puno sastojaka. Naprotiv – leto je zahvalno godišnje doba upravo zbog toga što nam nudi obilje voća i povrća koje je samo po sebi najzdraviji način da se deca brzo osveže, zadovolje glad i nadoknade zalihe energije kako bi nastavila sa igrom,“ poručuje Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa i nutricionistkinja kompanije Nestlé.

 

Ako želite da zajedno sa svojim najmlađima saznate više o uravnoteženoj israni tokom odrastanja, u tome vam može pomoći Nestlé ZdravoKlopajmo tanjir, digitalni grafikon koji pokazuje koje su namirnice i u kojim količinama potrebne za pravilan razvoj. Za inspiraciju za pripremu zdravih obroka, tu je digitalni ZdravoKlopajmo kuvar zdravih recepata. I jedan i drugi alat nastali su kao vid podrške kompanije Nestlé roditeljima i društvu u širenju znanja o pravilnoj ishrani i važnosti bavljenja sportom kod dece školskog uzrasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.