Kandidat na listi SDSS-a na izborima za Evropski parlament Dejan Jović izjavio je u petak kako bi neproširivanje EU na zemlje tzv. „zapadnog Balkana“, bilo štetno za EU, jer se tako neće dovršiti projekat ujedinjenja cjelokupnog evropskog kontinenta, ali i za granične zemlje, kao što je Hrvatska.

Na predavanju „Evropa i mi – Kuda dalje“ Jović je rekao kako je jedna od opcija budućnosti EU i ta da je proširenje EU zauvek gotovo, i da na hrvatskim granicama imamo čvrst bedem između Evrope i ostatka Balkana, ocenivši da ta situacija nije nerealna, kao što je možda izgledala pre deset godina. On smatra „da je to velika greška, da je štetno za zemlje poput Hrvatske, a još štetnije za zemlje koje ostaju izvan EU“.

Ako EU hitno ne promeni svoj stav, i ne proširi se na sve zemlje zapadnog Balkana, ona te zemlje ostavlja drugima. S tim oklevanjem EU da primi u članstvo te zemlje, vidimo istovremeno povećani uticaj drugih političkih aktera, Rusije, Turske, Kine, i Amerike. To bi BiH, i ostale zemlje, koje bi ostale pod takvim uticajem, ostavilo manje suverenim, manje slobodnim, manje demokratskim, nego da uđu u EU, jer ruski, turski i kineski model nisu baš veliki prijatelji slobode i individualnih prava, pluralizma i manjinske politike, rekao je Jović.

Upozorio je da će Hrvatska, ako zemlje zapadnog Balkana ostanu dugoročno izvan EU, postati „vojna krajina Evropske unije“, odnosno pretvoriće se u državu kojoj će glavna funkcija biti čuvanje granice.

Smatra kako bi Hrvatska s četiri miliona stanovnika i 2.400 kilometara granica, od čega 1.400 kilometara sa zemljama koje nisu članice EU, teško bila u stanju da pruži sigurnost Evropi, čak i da se da se cela Hrvatska pretvori u policiju, sigurnosne službe i vojsku, a što bi, kako smatra, bila katastrofa za demokratski karakter društva i države.

„Mislim da je dugoročno štetno da se u tome prostoru napravi rupa. To je štetno i za EU, jer ona tako neće dovršiti projekat ujedinjenja celokupnog evropskog kontinenta, a ostaviće jedan deo Evrope drugim akterima, koji nemaju prijateljske namere prema evropskom projektu. To će imati vrlo loše posledice za granične zemlje, koje će se pretvoriti u neku vrstu stražara i čuvara Evrope, ocenio je Jović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.