“Ako vi isporučite, isporučićemo i mi”: Mas tvrdi da je vreme da se EU proširi posle pandemije

0

(Beta) – Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da je budućnost svih šest zemalja Zadnog Balkana leži u Evropskoj uniji i da se Nemačka i dalje bez zadrške zalaže za taj cilj.

“Ako vi isporučite, isporučićemo i mi”, to mora i dalje da ostane pristup proširenju Evropske unije, poručio je Mas u uvodnom govoru na virtuelnom sastanku Berlinskog procesa, kojem su pored visokih zvaničnika EU prisustvovali šefovi diplomatije šest država Zapadnog Balkana.

Mas je u govoru, koji je objavilo ministarstvo, naglasio da, sa svoje strane, i EU mora da ostane verna svojim obavezama.

Prema rečima nemačkog ministra, uspešnom vakcinacijom otvara se prostor da se ponovo pokrene proces proširenja EU, a za države Zapadnog Balkana to znači da sebi moraju da postave ambiciozne ciljeve pošto i njihovi građani imaju velika očekivanja.

On je ponovio da države regiona treba da osnaže vladavinu prava, suzbijaju korupciju i kriminal, štite slobodu medija i da stvore prostor na kojem će cvetati demokratija.

Takve reforme će, prema njegovim rečima, privući više stranih ulaganja, otvoriti perspektivu za mlade ljude i tako zaustaviti iseljavanje kvalifikovanih snaga iz regiona.

Podsetivši da je nedavno boravio u Beogradu i Prištini, Hajko Mas je ponovio da je poruka EU jasna –  “Sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije bi ne samo povećao regionalnu stabilnost, već bi otvorio i put za izglede obe zemlje na članstvo u EU”.

Mas je ponovio da EU u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU Žozepa Borela i posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog cilja.

On je izrazio uverenje i da bi EU konačno trebalo da donese odluku u pogledu liberallizacije viznog režima sa Kosovom, kao jedinom zemljom u region kojoj je, kako je rekao, i dalje uskraćena mogućnosti putovanja u EU.

Govoreći o BiH, koja, Mas je rekao da ona i 25 godina od Dejtonskog sporazuma stoji u mestu i da se čuje agresivna retorika.

Mas je rekao da je “evropski red vožnje za BiH jasan i da je to 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, a da će u tome odlučujuću ulogu imati i visoki predstavnik za BiH, kojem jevo izrazio punu podršku.

On je naglasio da su Severna Makedonija i Albanija pokazale značajan napredak u pogledu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, kao i da su Skoplje i Atina sporazumom iz Prespe pokazale istorijsko liderstvo.

“Zato bi pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom trebalo sada da počnu. Zahvaljujem portugalskom predsedavanju EU koje I dalje radi na tome da ostvari taj tadatak, ono ima našu punu podršku”, rekao je Mas.

Mas je pozvao sve zemlje regiona da ulože svu svoju energiju kako bi samit Berlinskog procesa zakazan za juli bio uspešan.

Pored šefa nemačke diplomatije i njegovih kolega sa Zapadnog Balkana, među kojima je bio i nistar Nikola Selaković, virtuelnom sastanku su prisustvovali i visoki zvaničnici EU i Velike Britanije, komesar za proširenje EU Oliver Varheji i generalni sekretar spoljnopolitičke službe EU (EEAS) Stefano Sanino.