“Ako si sitni narkoman, nagrabusićeš. Ako si dobro uvezan, drogiraj se do mile volje…”: Peđa Marković piše za novi Nedeljnik o istoriji drogiranja u Srbiji

0
Profimedia

Naš predsednik Vučić je objavio rat mafiji. Verovatno bi država mogla da pobedi u tom ratu ako oduzme mafiji njene prihode. Zarada od droge je verovatno najveći i najslađi deo tog kolača.

Droge prate čoveka od praskozorja ljudske istorije. U našoj, evropskoj kulturi, prvi poznati slučaj masovnog drogiranja su Eleusinske misterije, koje su, izgleda, uključivale korišćenje ražane gljivice, od koje se dve hiljade godina kasnije, pravio LSD. Viktorijanske žene su bez ikakve zadrške koristile laudanum, tinkturu opijuma, za menstrualne i ostale bolove, protiv kašlja, proliva ali i za smirivanje dece. Predrasude su doprinele širenju ove droge među ženama. Jer opijanje po kafanama se smatralo nemoralnim i nedoličnim za jednu damu. Drogiranje kod kuće je pak bilo u redu. Marihuana i duvan su, kako je to opisao Robert Evans u Kratkoj istoriji poroka, “blizanci koje je razdvojilo vreme”. Duvan je postao legalan, a marihuana je s vremenom sve više ostajala izvan zakona.

Naši zakoni o drogi su među najstrožim u Evropi. U našem Krivičnom zakoniku postoji član za “neovlašćeno držanje” droge, koji predviđa do tri godine zatvora. Pri čemu može da se oslobodi ako drogu “drži radi sopstvene upotrebe”, ili ako otkrije dobavljača (KZ, član 246, stavovi 3, 4 i 5). U sledećem članu, 247, ko navodi drugog dobija do pet godina. Kakav prostor za korupciju, ucene, nameštanje! Koliko je to “za ličnu upotrebu”?

Dobavljač može da dobije od dve do 12 godina ako je sam, a do 15 godina ako je organizator mreže preprodavaca i posrednika. Da li to znači da grupa mladih koja duva biva oslobođena ako prijave jednog među njima koji je doneo marihuanu? Za koliko džointa on dobija od dve do 12 godina? Šta se dešava sa mladim ljudima i posle te minimalne dve godine? Meni laiku izgleda da KZ ne pravi suštinsku razliku između sitnih dilera i velikih kriminalaca. Jer je za pet tona kokaina maksimalna zaprećena kazna do 15 godina, što smo videli u Šarićevom slučaju.

Na drugoj strani, kao u Americi u vreme prohibicije, uticajni, bogati i slavni se maze i paze. Nebrojene porodice su uništene zbog toga što su im deca uhvaćena da probaju drogu. U isto vreme, na VMA se krišom na detoksikaciju dovoze tamne zvezde iz mračnih sazvežđa biznisa, estrade i politike. Tako da je poruka naših zakona izrazito licemerna. Ako si sitni narkoman, nagrabusićeš. Ako si dobro uvezan, drogiraj se do mile volje. A daje se i primer mladima da su zakoni za kršenje.

Ceo tekst istoričara Predraga J. Markovića objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana novog broja Nedeljnika