(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da su srpski predstavnici spremni da učestvuju u radu državnih institucija ako se usvoji novi zakon koji bi, kako je naveo, sprečiti zloupotrebu „Inckovog zakona“ o zabrani negiranja genocida.

„RS će predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni sa pet godina zatvora svako ko određeni kolektivitet – BiH, RS, FBiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim, kao i bilo koju nacionalnu grupu“, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Ako takav zakon prihvate, kako je kazao, partneri u parlamentu BiH, predstavnici RS su spremni da učestvuju u radu državnih institucija.

Dodao je da RS ne odustaje od zahteva de bude povučen zakon o zabrani negiranja genocida, koji je doneo bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).

Dodik je naveo da je RS spremna na razgovore sa svima kako bi se rešila politička kriza u BiH, što potvrduje i poziv lideru Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću da se 1. februara obrati u Narodnoj skupštini RS, ali da je to Izetbegović odbio.

Dodik i predsednici ostalih stranaka vladajuće koalicije u RS danas su u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu razgovarali sa direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajkhorst (Eichhorst) i specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova SAD-a Metjuom Palmerom (Matthew) o izbornoj reformi u BiH.

„Oni (Ajkhorst i Palmer) smatraju da će biti neophodne male izmene Ustava BiH kako bi se obezbedilo da se donese novi Izborni zakon i to naravno ne može bez nas“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, predstavnici RS su zainteresovani za rešenje u vezi sa Domom naroda u Federaciji BiH, ocenivši da su Srbi svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji BiH.

„Mi želimo da vidimo i omogućimo da Srbi biraju svoju delegaciju, a da to ne bude neka kamuflaža kao dosad i da ta delegacija ima popunu kako se predviđa Ustavom“, rekao je Dodik.

Još je naglasio da u izbornim reformama konstitutivnost naroda mora biti vidljiva kroz čitav politički sistem u BiH, dodavši da će predstavnici RS podržati samo takvu vrstu reforme, a da će odbaciti nametnuta rešenja.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-523/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.