“Ako se ovako nastavi, nije daleko dan kad će Podgorica ponovo biti zatvorena…”: Rast novozaraženih u Crnoj Gori

0
Ilustracija: Profimedia

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izjavio je danas da nije daleko dan kada će biti zatvorena Podgorica ako se nastavi ovakav trend obolijevanja od koronavirusa.

“Ukoliko se ovakav trend nastavi, nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu i da se vratimo na onaj režim od prije par meseci, a mislim da niko od nas to ne želi”, saopštio je Vuković u video poruci.

U Crnoj Gori je danas registrovano novih 78 obolelih tako da se ukupan broj zaraženih popeo na 1522. Većina novoobolelih su kontakti prethodno registrovanih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori registrovana su 242 aktivno obolela na 100 hiljada stanovnika, što je najveći broj aktivnih slučajeva u regionu.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i član Kriznog medicniskog tima, dr Sreten Kavarić, potvrdio je danas da je tačna informacija da se koronavirus pojavio u porodilištu KCCG-a.

On je kazao da se lekari iz porodilišta već nekoliko dana nalaze u izolaciji.

“Pod nadzorom su epidemiloške službe i sanitarne inspekcije, dobrog su opšteg stanja i niko od njih nije hospitalizovan”, rekao je Kavarić na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT).

Upitan da li porodilište radi neometano, on je odgovorio da se o novorođenim bebama brinu sestre iz Instituta za bolesti dece, ali i osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova. Dodao je da ni bebe ni porodilje nisu bile ugrožene.

Kako je danas saopšteno, zahtevi za lična testiranja na koronavirus nisu prioritet, jer ne predstavljaju ni epidemiološku, ni kliničku indikaciju.

 Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), Senad Begić kazao je da se svi kontakti  ne moraju testirati.

“Kontakti pozitivne osobe idu u samoizulaciju i ne moraju se testirati. Prema protokolu, biće testirani ako se pojave simptomi koronavirusa”, pojasnio je on na konferenciji za medije NKT-a.

Begić je podsetio da je IJZ ranije preporučio da se sva putovanja u inostranstvo odgode do daljnjeg.

“Testiranjana na lični zahtev biće stavljena po strani, jer ne predstavljaju ni epidemiološku, ni kliničku indikaciju, niti ima urgentnosti za postupanje. To svima mora biti jasno. Prosto, teške odluke moraju da se donose. Molim putnike u međunarodnom saobraćaju za razumevanje. Naš zadatak je da suzbijemo epidemiju”, istakao je on.

(Beta)