“Ako se ne vrate izvornom Dejtonu, Republika Srpska će preduzeti mere da se zaštiti”: Milorad Dodik o spornoj deklaracija SDA

0
Foto: Tanjug/AP

Deklaracija Stranke demokrtaske akcije Bakira Izetbegovića privukla je veliku pažnju javnosti poslednjih dana, a o tom internom dokumentu partije koju je osnovao Alija Izetbegović, govorio je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, prenosi N1.

Dodik je rekao da je činjenica da u SDA žele BiH u kojoj bi oni većinski odlučivali o svemu i u kojoj bi prilagodili sebi organizaciju, napominjući da je reč o “iluziji koja se održava godinama i koja je sada definitivno i konkretno napisana u deklaraciji”.

On je vrlo precizno istakao da je deklaracija SDA “poziv na raspad BiH”.

Dodik je najavio da će odgovor RS biti sistematičan.

“Vratite se izvornom Dejtonu, poništite sve nepravne odluke visokih predstavnika koji su otimali ovlašćenja RS. Ako ne želite, RS će preduzeti mere da sebe zaštiti”, poručio je Dodik.

Stranka demokratske akcije usvojila je tokom vikenda programsku deklaraciju koja predviđa uspostavljanje BiH sa tri nivoa vlasti, glavnim gradom u Sarajevu koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar zemlje.