“Ako se ne budemo vakcinisali, punićemo groblja…”

0

Direktorka Infektivne klinike u Zagrebu Alemka Markotić istakla je da je vakcinacija dobra zaštita od koronavirusa i upozorila je da, ako se “ne budemo imunizovali, ponovo ćemo da punimo groblja”.

Prema njenim rečima, dobra vest je da u klinikama ima sve manje hospitaizovanih.

“Međutim puno toga smo za ovih 18 meseci iskusili što ne bismo želeli da nam se ponovi, a čini nam se da bismo to mogli videti uskoro”, upozorila je Markotić na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite.

Dva su razloga za to: jedan je brzo širenje delta varijante, drugi je što se ne samo u Hrvatskoj, već i u Evropi nije vakcinisalo dovoljno građana. Kao primer je navela Velilku Beitaniju, gde je vakcinisan najveći broj populacije 48 odsto, ali se i to pokazalo kao nedovoljno.

“Dobro je to što ove godine imamo vakcinu, pokazalo se da ona štiti od korona virusa i vlo je efikasna”, rekla je Markotić i dodala:

“Imamo rešenje, imamo izbor, vidimo šta se događa u nekim turističkim zemljama, npr Portugal i Kipar. Bilo bi dobro da ne ponovimo lekciju iz prošle godine , što je važno za turizam, početak školske godine na jesen, život u staračkim domovima.Ako se ne vakcinišemo ponovo ćemo puniti groblja”.