(Beta) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je jako ozbiljna, ocenio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Muguša, navodeći da je „zaključavanje“ stanovništva krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast broja obolelih nastavi.

„Naše ponašanje nije bilo u skladu sa preporukama i moramo sa tim da izađemo na kraj“, rekao je Mugoša gostujući na RTCG, prenose Vijesti.On je rekao da je situacija jako osetljiva zbog velike unutrašnje transmisije, ali da je dobro što zdravstveni sistem još nije preopterećen, odnosno na nivou je petine opterećenosti, ali je upozorio da sve to može veoma brzo da se promeni i da dođe do gore situacije.

„Nas trenutno čuva to što su većina oboljelih mladi, mlađi od 50 godina 65 odsto, od 60 godina 85 odsto, što znači ako se pomeri prema starijim, doći ćemo do težih obolijevanja i većeg umiranja“, rekao je on.

Kako je naveo, sever je trenutno najugroženiji, ali ubrzo može biti ugrožen i jug države.

Mugoša je rekao da je „zaključavanje“ stanovništva, poput onog na proleće, krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast obolelih nastavi.

„Molim da se maske nose vani i unutra, da se drži distanca, da se ne družimo previše i da držimo higijenu prostora“, poručio je Mugoša.

On je dodao da je uveren da će školska godina će početi, kako je i najavljeno, 1. oktobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.