“Ako protestujete bez dozvole, onda vas molim da idete na brijanje u zatvor. Da se tamo malo odmorite i opustite…”

0
Beta - Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da osobe koje dolaze na nedozvoljene proteste treba da budu spremne da “čame” u zatvoru i da im budu obrijane glave pri dolasku u tu ustanovu.

“Ako niste dobili dozvolu za protest, a ipak protestujete, onda vas molim da idete na brijanje” u zatvor, rekao je Putin uz blagi osmeh u intervjuu za rusku agenciju Tass.

“Da se tamo malo odmorite i opustite”, dodao je Putin.

Novinar Tassa je potom upitao koliko dugo, tri ili pet godina, na šta je ruski predsednik odgovorio da je na sudu da donese odluku i dodao da su zakoni u nekim zemljama za takva dela da se u zatvoru “čami pet ili šest godina”.

Putin koji je dao dugi intervjuu povodom 20 godina vladanja, rekao je da zakon treba da bude poštovan.

“Ako nije tako, onda takva situacija može da ekplodira u zemlji, i dozvoljavamo da se pale automobili na ulicama”, rekao je ruski predsednik.

Nekoliko demonstranata na nedozvoljenim protestima je dobilo do pet godina zatvora. Zakon nalaže da demonstranti mogu da se okupe tek kada dobiju dozvolu. Mnogi predstavnici opozicije navode da je često veoma teško dobiti dozvolu.

U poslednje vreme u Rusiji su okupljanja takva da samo jedan demonstrant negde stane sam sa transparentom, jer jedino takav oblik protesta ne zahteva dozvolu.

(Beta)