“Ako pojedinac nije odgovoran, nema tih mera koje će sprečiti zaražavanje…”

2

“Nijedna država ne može da donese mere koje će biti toliko efikasne da spreče masovno zaražavanje ako se svaki pojedinac ne ponaša odgovorno i savesno”, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Gostujući na K1 televiziji, rekla je da svako sam za sebe mora da ograniči svoje kretanje i smanji rizik.

“Nema idealne mere. Mogli bi normalno ili relativno normalno da živimo kada bi se svi pridržavali preventivnih mera”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva, a prenosi RTS.

Povodom nedavnog muzičkog koncerta u „Kombanik dvorani”, ocenila je da je tu zloupotrebljena činjenica da kulturne manifestacije, kao što su pozorišne predstave i slične, mogu da se održavaju pod određenim pravilima.

Na pitanje da li je opravdano zatvaranje na 10 dana ili dve nedelje, kakvih stavova ima, odgovorila je da bi to moglo smanjiti zaražavanje i opterećenost zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Ministarka je, međutim, dodala da se, ako se zatvaranje doživi kao zatvor gde će se samo odbrojavati dani a posle se ponašati, kako je rekla, kao pušteni sa lanca, onda ništa ne bi uradilo, već bi se samo odložila izloženost zarazi.

Zatvaranje bi, prema njenim rečima, imalo smisla jedino ako bi se ti dani iskoristili da se što veći broj ljudi vakciniše i tako smanji rizik od zaraze i njenog prenošenja.

Kisić Tepavčevićeva je ukazala da efekti vakcinacije već počinju da se vide i da će biti sve izrazitiji. U tom smislu je navela da na osnovu jučerasnjih podataka u svetu više 90 odsto svih hospitalizovanih nisu vakcinisani.

Rekla je da je i u Srbiji i u drugim zemljama bilo zaražavanja vakcinisanih osoba, a učestalost te pojave ja zavisila od vrste vakcine i koliko je vremena potrebno da se stvori optimalna količina imuniteta nakon druge doze.

A povodom najava iz Evropske unije da će kovid pašose dobijati samo oni koji se vakcinišu vakcinama odobrenim u EU, Kisić Tepavčevićeva je rekla da su sve vakcine dobre i da ne treba da povod za vakcvinisanje bude putovanje, već da glavni povod treba da bude zaštita sebe i svoje okoline.

Navela je da u najvećem broju slučajeva vakcina štiti od teških kliničkih slika i hospitalizacije.

2 KOMENTARA

  1. Nisu gadjani nedisciplinovani, vec godinu dana sam izuzetno disciplinovan, primio sam i kinesku vakcinu, sacekao cetiri nedelje, uradio test u Inepu, nemam antitela. Sad sam ja kriv i nedisciplinovan? Treba da primam istu vakcinu sto puta?

  2. Naravno gradjani su krivi… Sta cete vi jadni kad vas u ovoj zemlji niko neslusa, dali se po nekad zapitate kako ste to na vlasti ako vas gradjani nepostuju i ko je to glasao za vas…

Comments are closed.