Ako ne zna SZO, znaju hrčci: Testovi u Hongkongu pokazali da su maske efikasna zaštita

0
Profimedia

Testovi na hrčcima pokazali su da upotreba zaštitne maske može značajno da smanji rizik od širenje koronavirusa, saopštili su danas stručnjaci Univerziteta u Hongkongu.

To je jedno od prvih istraživanja o efikasnosti nošenja maske protiv širenja koronavirusa. 

Studiju je sproveo profesor Juen Kvok Jung poznati stručnjak za koronaviruse. Ekipa stručnjaka je postavila kavez sa hrčcima zaraženim koronavirusom i pored kavez sa zdravim hrčcima. Između kaveza su postavljene zaštitne maske i a protok vazduha je išao iz kaveza sa zaraženim životinjama prema kavezu sa zdravim hrčcima. 

Rezultati su pokazali da je prenošenje virusa smanjeno za više od 60 odsto kad je su bile zaštitne maske između kaveza. Dve trećine zdravih hrčaka se zarazilo virusom pošto su zaštitne maske uklonjene. 

Postotak prenosa virusa iznosi oko 15 odsto kad su zaštitne maske stavljene u kavez sa zaraženim hrčcima, a oko 35 odsto kad su maske stavljene u kavez zdravih hrčaka. 

“Jasno je da je važnije da maske nose oni koji su zaraženi. Znamo da mnogi pacijenti inficirani koronavirusom nemaju klasične simpotme, tako da je nošenje maske zaista važno”, rekao je Juen. 

On je za vreme epidemije SARS-a (atipične upale pluća) 2003. u Kini zagovarao nošenje maske.

(Beta)