Velika Britanija će morati da „snosi posledice“ od slabije ekonomske veze sa Evropskom unijom (EU) posle završetka procesa Bregzita, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel, pooštravajući ton pošto zastajkuju pregovori o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Nemačka kancelarka je u intervjuu za nekoliko evropskih medija, rekla da će London „morati da snosi posledice, a to je ekonomski slabija privredna veza“ sa Unijom.

„Ako Velika Britanija ne želi propise koji se mogu porediti sa evropskim u pogledu životne sredine, tržišta rada ili socijalnih standarda, naši odnosi će izgubiti na intenzitetu“, dodala je Merkelova.

Velika Britanija je zvanično istupila iz članstva u EU 31. januara i trenutno pregovara s Briselom o budućim trgovinskim vezama koje će nastupiti posle prelaznog perioda koji je dat Londonu do kraja godine.

Uprkos manjku vremena, London odbija da produži taj prelazni period od godinu dana tokom kojeg se u Velikoj Britaniji i dalje primenjuju evropski propisi.

Zahtev za produženje tog perioda mora da bude podnet pre 1. jula, a od tog datuma Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-441-od-25-juna/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.