“Ako ne postignemo konačni sporazum, ostajemo dve susedne države koje se ne priznaju”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varheji ocenio je danas u Prištini da je postignut napredak u dijalogu Beograda i Prištine, iako ti pregovori nisu laki.

Posle sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Varheji je rekao da pregovori nisu laki, ali da zamah koji je stvoren mora dalje da se razvija.

Ocenio je da su izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki partneri zainteresovani za taj proces.

“Evropska unija je pozvala Kosovo da ubrza reforme kako bi investicije koje planira EU mogle da se realizuju zajedno sa tim reformskim naporima”, rkao je Varheji.

Evropski komesar je rekao da bi plan ekonomskih investicija mogao radikalno promeniti pejzaž u regionu u roku od četiri ili pet godina.

“Očekujemo da će ovaj plan podstaći ekonomiju regiona za tri do pet procenata i ovo je značajan doprinos ekonomskom oporavku nakon pandemije. Ključno je imati zajedničko ekonomsko polje na Balkanu, jer će ove investicije doneti koristi samo ako postoji regionalna saradnja”, rekao je on.

Hoti je rekao je da će, “ukoliko se ne postigne konačni sporazum, Kosovo i Srbija nastaviti kao dve susedne države koje se ne priznaju”.

Ocenio je da je postignut napredak u dijalogu i da se moraju naći načini za prevazilaženje teških tema kako bi se postigao konačni sporazum.

“Napredovali smo od jula. Važno je reći da na Kosovu postoji puni društveni konsenzus za proces dijaloga i naravno da postoje teške teme za koje treba da pronađemo način da ih prevaziđemo kako bismo postigli konačni sporazum”, rekao je Hoti.

Premijer Hoti je rekao da je sa evropskim komesarom razgovarao o investicionom planu EU i ekonomskom oporavku u ukupnom iznosu od 28 milijardi evra, od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan.

Varheji je u poseti zemljama Zapadnog Balkana kako bi predstavio plan ekonomskih investicija i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evropskih integracija. Iz Prištine danas popodne dolazi u Beograd.

1 KOMENTAR

  1. Ми не остајемо две државе, већ једна држава и један територијални провизоријум, јер Србија је држава, призната по међународном праву, са чланством у УН, а Косово, само у оквиру билатералних споразума са појединим државама, у складу са политичким интересима истих, а чији број варира (пада и расте) у све већем проценту.

Comments are closed.