“Ako ne dobijem ono što mi treba, ubiću ove Amerikance”: Vođa bande otmičara na Haitiju zapretio da će usmrtiti svih 17 talaca

0

(Beta-AFP) – Vođa bande koja je otela američke misionare na Haitiju zapretio je da će ubiti svih 17 talaca ako ne dobije ono što traži, vidi se na snimku objavljenom na društvenim mrežama.

“Ako ne dobijem ono što mi treba, ubiću ove Amerikance”, zapretio je Vilson Džozef na kreolskom.

Na snimku, koji je urađen u sredu i juče postavljen na internet, Džozef je okružen naoružanim ljudima ispred pet kovčega sa leševima članova bande koje je, kako je rekao, ubila policija.

Otmičari koji su u subotu oteli 17 američkih misionara, istočno od glavnog grada Haitija traže otkupninu od 17 miliona dolara, potvrdili su juče bezbednosni izvori.

Članovi bande “400 mavozo” mesecima kontrolišu zonu u kojoj se u subotu kretala grupa otetih misionara i članova njihovih porodica, a tražili su po milion dolara za svaku kidnapovanu osobu.

U nedelju je organizacija Kriščen ejd ministriz (Christian Aid ministries) saopštila da se u otetoj grupi njenih članova nalazi pet muškaraca, sedam žena i petoro dece.

Ta verska institucija sa sedištem u Ohaju navela je da su te osobe otete pri povratku iz posete sirotištu.

U aprilu su pripadnici bande “400 mavozo” 20 dana držali deset osoba, među kojima i dvoje francuskih sveštenika, u istom regionu između Port-o-Prensa i granice sa Dominikanskom Republikom.

SAD su označile Haiti kao crvenu zonu i ne preporučuju svojim državljanima da ga posećuju posebno zbog brojnih otmica, uz navode da su žrtve redovno američki državljani.