Papa Franja je u prilično teskobnoj poziciji – koliko god ga ubrajali u najpopularnije i najuticajnije ljude na svijetu. On je stotinu godina ispred svih ostalih, ali je možda upravo zato s nekim svojim idejama, pa i s ovim svojim najnovijim angažmanom oko globalnog zagrevanje, usamljen i u redovima same Katoličke crkve, te kao da nema oko sebe dovoljan broj pouzdanih i borbenih istomišljenika koji bi mu se zdušno i bez ostatka mogli pridružiti u toj akciji.

Što se svetskih moćnika tiče, oni su licemerni. Smeškaju se i kao da na riječima odobravaju sve što se govori, ali im smeta svako upiranje prstom u problem globalnog zagrevanja, zato što ono, kao ništa drugo, do samog dna razobličava način i logiku funkcionisanja današnjeg sveta.

U međuvremenu, globalno otopljavanje eskalira. Proteklih junskih dana – taj je mesec gotovo kompletan bio oko pet stepeni iznad višegodišnjeg ili višedecenijskog proseka – nismo, takoreći, mogli ni da dišemo, kao što nismo mogli da budemo ni na ulici, tj. na otvorenom, pre devet ujutro i nakon devet uveče – a da pritom ne rizikujemo da doživimo toplotni udar ili da nas sunce ne sprži. Klimatski gledano, živimo u vrlo opasnom vremenu, a ona opasnija i pogubnija, čini se, tek dolaze.

Hteli to sebi priznati ili ne, činjenica je da smo ušli u klimatološko-kataklizmičko ili – možemo ga i tako nazvati – „stakleničko doba“, iz kojega, po svemu sudeći, izlaza neće biti. To jest, jedini izlaz vodi prema – apokalipsi.

Našao sam se sa dr Sašom Cecijem, naučnim saradnikom na Institutu „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, koji se ubraja među vodeće hrvatske fizičare. Znam ga, inače, od 2015, kad sam za Globus pisao članak o Društvu za promociju nauke i kritičkog mišljenja „Skeptici u pubu“, kojeg je on jedan od pokretača. Iako ga znam kao deklarisanog skeptika, sada sam imao prilike da se uverim da on nipošto nije i „klimatski skeptik“ („klimatski skeptici“ su ljudi – no ima ih sve manje – koji, iz ovih ili onih razloga, negiraju i samo postojanje globalnog zagrevanja). Naprotiv, i Ceci je – kao i mnogi drugi – vrlo zabrinut za budućnost naše planete, zbog uznapredovalih razmera klimatskih promena, pa mi je, između ostalog, rekao:

„Moj najveći strah je da postoji neka metoda, tehnološko rešenje za globalno zagrevanje koje naše naučnici mogu da pronađu, ali ga neće pronaći na vreme. Da nas, kao u nekoj grčkoj tragediji, naš ponos otera u smrt, a spas nam je bio tu, nadohvat ruke…“

CEO TEKST DARKA HUDELISTA PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 11. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.