“Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage… Znate, ja sam rodila dvoje dece”: Anegdota sa januarskog sastanka Analene Berbok i Sergeja Lavrova

1
EPA-EFE/Christian Marquardt

Nemačka ministarka spoljnih poslova zna šta hoće, a šta ne neće. To pokazuje i anegdota sa sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u janauru ove godine: odbila je njegovu votku i druge zahteve, prenosi Dojče vele.

Da li Analena Berbok dobro radi svoj posao kao ministarka spoljnih poslova Nemačke? To je pitanje koje se u nemačkoj javnosti često postavlja otkako je ova 41-godišnja političarka Zelenih došla na tu funkciju.

Njoj se u početku pre svega prebacivalo to što je svojom nespretnošću upropastila u početku dobre izborne šanse Zelenih, te se govorilo kako je i premlada i suviše neiskusna za tu važnu funkciju. Smatralo se da je važni svetski igrači, pouput Putina ili Erdogana, uopšte neće ozbiljno shvatati.

No sada je već i Putinu jasno da nikako ne bi trebalo da ponovi tuđu grešku i potceni Berbok. A još pre Putina to je postalo jasno njegovom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu. On je naime među prvima na međunarodnoj sceni iskusio da Analena Berbok vrlo dobro zna šta hoće, a šta ne neće.

„Rodila sam dvoje dece”

Kako je u jednom intervjuu za magazin Špigel ispričala sama ministarka, posle službenog razgovora Lavrov je nemačku delegaciju pozvao na ručak. Nakon što je izneseno predjelo, po dobroj ruskoj tradiciji je poslužena votka. Prema njenim rečima, nemačka ministarka, koji je tada na funkciji bila tek 42 dana, ponuđeno piće nije ni takla.

Tada joj je Lavrov rekao da votku mora da popije to je običaj. Njen odgovor govori sam za sebe. Rekla je da je bila u Rusiji pre nekoliko godina i ljudi su joj govorili da mora postati čvršća i više piti, inače nikada neće postati vrhunska političarka. Ali njoj je i bez alkohola uspelo da stigne na vrh, rekla je Lavrovu i dodala: „Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage… Znate, ja sam rodila dvoje dece.”

Za Lavrova i ostale prisutne muškarce ispijanje votke je izgleda bila neka vrsta prijemnog ispita u svet muškaraca, u kojem je ona, nova žena na toj sceni, trebalo da se dokaže. Ali ona je uvela jedan drugi standard, onaj po kojem je muškarci ne mogu pratiti: rađanje dece. To je bio njen trik. Preuzela je vođenje igre.

U međuvremenu je Rusija napala Ukrajinu, ali Lavrov više nema iluzija o Berbok: ona je postala oštra zagrovornica uvođenja još žešćih sankcija protiv Rusije kao i još obimnijeg naoružavanja ukrajinske vojske. U međuvremenu joj Moskva prebacuje „propagandu mržnje” protiv Rusije. Prošlo je vreme za sitna podbadanja.

1 KOMENTAR

  1. Да, само што код Бербок сада инфлација бележи рекорде још од давне 1980., гориво на пумпама, гас, прехрана, док је код Лаврова, (који се још увек није породио), рубља пала, па поново дошла на своје. Може се штампати новац, могу се штаноцовати кола, могу се правити машине,… али то не може да напуни желудац. И у тој “игри”, коју је Бербок преузела да води, она је само још један од “луфтбалона” који се појавио на политичкој сцени Немачке, са недавним изборима. Потпуно неспремна, и у сваком случају, некомпетентна да се суочи са нестанком времена које је карактерисало: “долар мој, проблем твој”, решеље за садашњу варијанту такве глобалне промене као: “пшеница, ђубрива, нафта моји, а проблеми твоји”, она није у стању ни да осмисли, а камоли да за такво нешто скицира решење. Све што она ради је само дување у исту тикву, као и до сада, мада много лошије, али некаквог осмишљеног приступа проблему, да би заиста преузела “вођење игре” нема.

Comments are closed.