“Ako je ovo treći svetski rat, onda nas, kad sve prođe, čeka mnogo dobar period…”: Momčilo Bajagić Bajaga u novom Nedeljniku

0
Foto Igor Pavicevic

Tokom korone često sam se čuo i viđao s Bajagom. Pričali smo o be-se-že vakcinama nas dece socijalizma, o maskama i rukavicama. Bilo je na kraju tih razgovora “Čuvaj se”, “Čuvaj se”.

Nisam znao da se on tih dana nije samo čuvao već i sa Instruktorima snimao album. Pre nedelju dana rekao mi je da izlazi album, a onda mi ga je poklonio u prošli petak. Naslov nosača zvuka je “Ovaj svet se menja” i na neki način je posveta kovid-periodu. Tačnije, umnogome je posveta. I zvuk je sirov baš kao što su bili ti dani vanrednog stanja. Sve je snimano sirovo, živo, živi bubanj, gitarska pojačala na lampe, što bi rekli – organski.

Učestvovao je samo jednom na online koncertu – pevao je sa ruskim horom “Aleksandrov” povodom dana pobede nad fašizmom. I zbog tate koji je bio na Sremskom frontu.

Našli smo se u kraju.

Kad je bio Drugi svetski rat, ljudi su mogli da pobegnu u Argentinu ili Brazil. Sada ne možeš nikuda. Prvi put smo imali uživo prenos smrti. Da nije bilo televizije i interneta, pitanje je da li bi se napravio toliki haos

Ti si snimio album u kovidu, tokom karantina, vanrednog stanja?

To je na neki način bilo ono da uradimo nešto da ne poludimo. Gane Pecikoza je imao ideju da uradim pesme koje sam uradio za druge. A i otkazali smo mnoge svirke. Prošle nedelje, 13. septembra, svirali smo u Skoplju, a pre toga 7. marta u Osijeku. I kada smo se vraćali iz Osijeka, već su na granicama merili temperaturu i kroz tri dana je proglašeno vanredno stanje. Album smo snimali delom kod Lokija (Saša Lokner) a onda bi me pokupili u pola pet da bih mogao da se vratim kući pre policijskog časa.

CEO TEKST INTERVJUA PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 24. SEPTEMBRA.

Digitalno izdanje je dostpuno na Nstore.rs