“Ako je nekome stalo da se ustoličenje ne dogodi u Cetinjskom manastiru, on to može da ospori sudskim putem…”

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je vodio računa samo o jednom, a to je da li oni koji ospravaju pravo crkve rade po zakonu.

“Ako je nekome stalo da se ustoličenje ne dogodi, da to ne bude u Cetinjskom manastiru, on to može da ospori sudskim putem. Ovo je zemlja u kojoj treba da se poštuju Ustav i zakon”, rekao je mitropolit Joanikije za RTS, komentarišući napetu atmosferu i nemile scene koje su pratile ustoličenje tog sveštenog lica za mitropolita.

“Nažalost, onaj koji bi najviše trebalo da štiti Ustav, najviše ga je i kršio”, dodao je mitropolit.

Mitropolit je, takođe, izjavio da je Crna Gora, zahvaljujući njenom predsedniku Milu Đukanoviću, postala školski primer grubog mešanja politike u sferu religije, ugrožavanja verskih sloboda i kršenja Ustava i zakona.

“Najgore od svega jeste što je predsednik države po svaku cienu hteo da našem verskom skupu nalepi političku oznaku i za sebe izvuče političku korist, što je verujući narod energično odbacio i osudio. Onaj ko vrši takve zloupotrebe najviše državne funkcije, ugrožava samu državu i unižava njen ugled. Za to treba da snosi odgovarajuće posledice”, izjavio je mitropolit Joanikije za “Dan”, komentarišući brojne optužbe na račun predsednika Crne Gore u slučaju dešavanja na Cetinju.

Mitropolit je dodao da se nada da u Crnoj Gori polako prolazi vreme neobuzdane sile bilo kog pojedinca, a da dolazi vreme sile pravde i zakona.

Odgovarajući na pitanje šta za Crnu Goru znači dolazak poglavara SPC Porfirija, Joanikije kaže da dolazak srpskog patrijarha znači prisustvo i potvrdu vaseljenskog pravoslavlja kome pripadamo kroz svu našu istoriju, negujući jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.