Najveći i najdugotrajniji srpski mit je svakako kosovski, ali istoričar Dejan Ristić, koji je nedavno izdao knjigu Mitovi srpske istorije, izdvaja i neke od zanimljivijih mitova 20. veka u Srba.

Neverovatan splet mitova stvoren je u vezi sa Vinstonom Čerčilom, jednim od najznačajnijih britanskih političara 20. veka. Čerčil je kao mlad novinar napisao jedan tekst o Srbiji u vrlo negativnom tonu i to je navodno izazvalo poručnika Vojislava Tankosića da ga istuče prilikom Čerčilovog dolaska u Beograd.

Kasnije je, opet navodno, to loše iskustvo uticalo da „mrski Vinston“ u odlučujućem trenutku stane na stranu Narodno oslobodilačkog pokreta i „izda“ kraljevsku dinastiju Karađorđevića. Kada je postalo jasno da je ta teorija neutemeljena, otišlo se dalje, a prema drugim, vrlo prisutnim teorijama može se izvući teza da je Josip Broz Tito bio unuk kralja Milana Obrenovića.

Jedini problem za čitavu ovu teoriju je to što Čerčil nikada nije bio u Beogradu.

„Te 1910. kada je oficir srpske vojske navodno šamarao britanskog ministra u sred kafane, Čerčil jeste putovao u Istanbul, ali brodom, ne vozom. Kada je stvaran taj mit, događaj je namerno smešten u 1910. godinu, čime je smanjena proverljivost i pokušana obmana neupućenih građana“, objašnjava Ristić.

O najvećim mitovima naše istorije, čitajte u novom Nedeljniku.

NOVI NEDELJNIK JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 5. SEPTEMBRA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Komentar(1)

  1. Ismail
    7. septembra 2019. 17:43

    Normalno da su to gluposti. Američki fonetski stručnjaci su kategorični, Brozov maternji jezik je poljski jezik. Upotrebljavao je slovo "meko I" onako kako se upotrebljava u poljskom jeziku a ne kako se upotrebljava u ruskom, iako je dobro znao ruski. Hrvat nije bio. Maternji jezik mu je poljski, onako kako se govori na tromeđi Poljske, Belorusije i Ukrajine, okolina grada Lavova. Dženi Džerom, Čerčilova majka, je kralja Milana opisala kao najnecilizovaniju osobu koju je srela. Ali su ona i njena sestra rekle da je Milan ipak imao neke druge kvalitete. Ser Randolf Čerčil je imao sifilis, Dženi i deca nisu imali sifilis. Vinston se rodio u novembru 1874-e, oko 7 i po meseci nakon što su se Dženi i Randolf venčali. Svašta je moguće. DNK analiza bi rešila nedoumicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.