“Ako Izrael ne bude zaustavljen, Palestinci će i dalje biti masakrirani”: Erdoganove oštre poruke

0
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na uvođenje međunarodnih sankcija Izraelu kako bi prestao da “masakrira” Palestince.

“Ukoliko međunarodna zajednica ne kazni sankcijama Izrael koji čini zločin protiv čovečnosti, Palestinci će i dalje biti masakrirani”, rekao je Erdogan u telefonskom razgovoru sa papom Franjom.

Erdogan već nekoliko dana vodi razgovore sa stranim liderima i velikodostojnicima u nastojanjima da se  zaustavi velika izraelska ofanziva na pojas Gaze.

Od 10. maja je ubijeno 197 Palestinaca, uključujući najmanje 58 dece, a više od 1.200 osoba je ranjeno. Na izraelskoj strani je ubijeno 10 osoba, uključujući jedno dete, a 294 osobe su ranjene u raketiranjima iz pravca Gaze.

Kako je saopštilo tursko predsedništvo, Erdogan je rekao da “izraelski okupator, koji blokira pristup džamiji al-Aksa i crkvi Svetog groba (u istočnom Jerusalimu), ubija nedužne civile na palestinskoj zemlji”.”Ovo varvarstvo takođe ugrožava regionalnu bezbednost”, ukazao je on.

Papa je u nedelju upozorio na “spiralu smrti i uništenja” u sukobima na Bliskom istoku, ocenjujući da su gubici nevinih života “užasni i neprihvatljivi”.