Ako ga nema – loše je, ako ga je mnogo – nije od pomoći: Priča o vitaminu D i koronavirusu

0
Foto: Profimedia

Nizak nivo vitamina D povezan je sa većim rizikom za razvoja teškog oblika kovida-19, ali visok nivo ovog vitamina ne rešavaju problem.

Povećanje nivoa vitamina D kod pacijenata koji si u kritičnom stanju nije skratilo njihov boravak u bolnici, niti smanjilo izglede za prelazak na intenzivnu njegu, potrebu za mehaničkom ventilacijom ili umanjio šansu od smrtnog ishoda, utvrdili su lekari u Brazilu.

Nasumično su odabrali 240 hospitalizovanih pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku, pa su određenim pacijentima dali jednu visoku dozu vitamina D3, a drugima placebo.

Samo 6,7 odsto pacijenata u grupi koja je primala vitamin D imalo “nedostatak” nivoa hranljivih sastojaka, u poređenju sa 51,5 odsto pacijenata u grupi koja je primala placebo, ali nije bilo razlike u ishodima, navodi se u radu objavljenom na medRkiv uoči stručne recenzije.

Isto je bilo i kad su se istraživači pre lečenja usredsredili na 116 pacijenata sa nedostatkom vitamina D, prenosi Reuters.

Autori kažu da njihovo prvo nasumično ispitivanje ove vrste pokazuje da dodatak vitamina D ne utiče na skraćivanje vremena potrebnog za oporavak u bolnici,niti na bilo koji drugi klinički ishod kod hospitalizovanih pacijentima koji imali težak oblik kovida-19.