“Ako dođe Bajden, vraća se status kvo, nećemo imati ovakve pregovore”: Reakcija na najavljeni sastanak Beograda i Prištine u Beloj kući koja se svidela Grenelu

0
Foto: Profimedia

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući biće održan 2. septembra, najavio je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel.

Posle njegove najave na Tviteru, usledile su i reakcije, a neke među njima Grenel je retvitovao.

Između ostalog, Grenel je retvitovao objavu ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku koja se zahvalila na uverevanju da “slobodne i demokratske nacije uvek mogu da računaju na SAD i podršku”.

Grenel je retvitovao i objavu Majka Cernoviča, konzervativnog blogera i komentatora za koga će neki reći i da je teoretičar zavera, a koji je napisao da “druge zemlje znaju da će se ako Bajden bude izabran (za predsednika SAD), vratiti status kvo, a da bi svaka nada za potencijalne mirovne pregovore, kao što su ovi i kakve vidimo između Izraela i UAE, nestala”.

Prethodni sastanak Beograda i Prištine u Beloj kući, zakazan za 27. jun, otkazan je.

Otkazivanje sastanka usledilo je nakon što je samo nekoliko dana pre dogovorenog susreta Hašim Tači, predsednik Kosova, optužen za zločine pred specijalnim odeljenjem suda u Hagu.

Inače, dijalog Beograda i Prštine vodi se i u Briselu uz posredstvo EU i obnovljen je 16. jula u Briselu, posle 20 meseci pauze.

Tada su se u sedištu Unije sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti. Razgovori Beograda i Prištine potom su nastavljeni 23. jula na eskpertskom nivou, a timove dve strane su predvodili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić i kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni.