“Ako bude volje da se donese zakon koji bi zabranio da se RS naziva genocidnom – radićemo…”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi test za vraćanje srpskih predstavnika u zajedničke institucija to što će biti predložen zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne mogu nazivati genocidnim.

“Mi ćemo predložiti zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne mogu nazivati pogrdnim imenima, otići ćemo tamo i videćemo dalje. Ako bude volje da se radi, radićemo”, rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

Podsetio je na zaključke Narodne skupštine RS iz jula prošle godine, koji su usvojeni posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, prema kojima će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH raditi u skladu sa onim šta je procena i interes Republike Srpske.

“U tim zaključcima neće biti potrebno ništa menjati, samo da se to pravilno protumači”, rekao je Dodik.

Govoreći o posebnoj sednici parlamenta RS, zakazanoj za 1. februar, na kojoj će se razmatrati aktuelna politička i ekonomska situacija u BiH, on je ocenio da je “pristojno, pošto je prošlo šest meseci od donošenja odluke o tome da se ne učestvuje u radi institucija na niovu BiH, da se ponovo sedne”.

“Nisu nestali razlozi zbog kojih smo doneli odluku zbog čega se ne pojavljujemo u odlučivanju, već su tu, ima nekih ideja”, rekao srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, jedna od ideja je da se predloži zakon, prema kojem će se kazniti zatvorom bilo kakvo nazivanje Republike Srpske i srpskog naroda genocidnim.

“Sada vidim neki iz opozicije ponovo galame, pre mesec dana su govorili da nisu zainteresovani, da ne žele, neće ništa, a sada kada se pokušava nešto uraditi ništa im ne valja”, rekao je Dodik.

Dodao je da se “na te neozbiljne političke stavove ne treba obzirati”, navodeći da je opozicija dobrodošla na posebnu sednicu parlamenta, da se čuje šta oni misle.